Inspireras av hur duktiga nätverkare agerar

Av Nina Jansdotter

Nina1Överallt pratas det om vikten av att nätverka om man söker jobb och uppdrag och rent allmänt vill kompetensutveckla sig. Vissa är bättre på denna konst än andra. Här är några av de saker som duktiga nätverkare gör.

1. Generositet
De är generösa med sig själva och sin kompetens. I första hand har de alltså i fokus på vad de kan ge och inte vad de kan få ut men de är samtidigt bra på att presentera sig själva och vad de gör på ett kortfattat och enkelt sätt.

2. Proaktivitet
De samlar fler visitkort än de delar ut och likaså är de bra på att följa upp.De är bra på att följa upp kontakter de får på mingel och liknande istället för att sitta och vänta på att någon annan ska ta kontakt.

3. Långsiktighet
De vårdar sina gamla kontakter och fokuserar inte bara på att jaga nya. De är mer långsiktiga i sitt agerande än att de tänker ”nytta för stunden” samt har en bra balans mellan att nätverka på och utanför nätet.

4. Tacksamhet
De ställer ofta frågan ”vad kan jag hjälpa till med” och de har stora öron och är bra lyssnare som vet skillnaden mellan att nyttja och utnyttja sina kontakter. De kommer också ihåg att tacka för hjälpen när någon hjälpt dem och de kommer ihåg detta även på lång sikt.

5. System
De agerar ofta matchmakers som kopplar ihop personer i sitt nätverk med varandra. Överhuvudtaget så tänker de i första hand främst på samarbeten snarare än konkurrens. Likaså är de bra på att komma ihåg namn och vem som gör och behöver vad och eller har ett medvetet system för att hålla koll på sina kontakter.

5. Mod
De går ofta utanför sin egen trygghetzon och utmanar sig själv att interagera med människor i oväntade situationer de är heller inte rädda för att ”göra bort sig” men lär av sina misstag. Et exempel på detta är att de inte står och hänger i ett hörn med de som de kom dit med när de är på mingel utan passar på att prata med nya människor. De älskar att nätverka och det märks på resultatet helt enkelt!

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.