Serieentreprenören som blev utsedd till en av de 500 mest framgångsrika

Jag heter Kenneth OE Sundin och startade mitt första riktiga företag 1986 – sedan dess har det hunnit bli ytterligare ett antal i egen regi och några i delägarskap. Som serieentreprenör har jag dessutom hedrande nog blivit utsedd till en av Sveriges 500 mest framgångsrika Entreprenörer av Svenskt Näringslivs tidning Entreprenör. Verksamheten har spänt sig över allt i från lokalt återförsäljande till nationellt och internationellt uppbyggande av både återförsäljarnät och med egna kunder i mer än 25 länder runt om i världen.

Idag jobbar jag med företaget SMEBOX AB som bas och via SME Academy, ett nätverk för kunskapen OM och FÖR små företag. Under slutet av 2012 lanserar vi en helt digital plattform för att förse entreprenörer i solo- och mikroföretag över hela världen med inspiration, kunskap och utveckling i form av konkreta verktyg och kunskap där vi tillsammans med kollegor från många länder delar med sig av erfarenheter, såväl framgångar som fiaskon.

Specialområden är Entreprenörskap, Internationella affärer och IT-stöd i verksamheten.
Jag är baserad i Uppsala, eller sover i alla fall där, men har hela världen som arbetsfält.

1986 registrerade jag ADM-Service Sundin HB. Ett företag som byggde på de kunskaper som jag förvärvat i roller som utvecklare, supportare, utbildare, konsult och säljare vid bl a Installationsdata AB, ett företag som utvecklade och sålde administrativa system för EL, VVS och Isoleringsbranscherna. Under 1985 skapades ”Entrésystemet”, en PC baserad branschprogramvara som utvecklades av Soft One AB, som än i dag är verksamma som leverantör av administrativa program för små- och medelstora företag.
I ADM, som stod för Administration, Data och Marknadsföring skaffade jag återförsäljarrätten för denna programvara och ingick också samarbeten med Scandic Products och SPC för att kunna leverera kompletta paket av datorer, program, installation utbildning och support.

Med ett marknadsområde som sträckte sig från Norra Stockholm till Roslagen och upp mot Norduppland byggdes verksamheten upp under 5 år innan den köptes upp i samband en fusion av tre bolag. 1988 toppade ADM försäljningen med 200 sålda system under ett år vilket gav mig priset som årets återförsäljare i Sverige.

Vid uppköpet klev jag in i rollen som anställd VD för företaget ABS Software AB, där uppgiften var att sätta produkt och företag på marknaden. Efter 2 år hade jag tillsammans med goda medarbetare och min styrelseordförande, och sedan dess, trogne vän och partner Gjermund Asplund, skapat en position på marknaden och gjort ett genombrott med mitt största enskilda kontrakt så långt, 35.000.000kr…! Den kvällen tror jag hela den dåvarande personalen minns.

I rask takt köptes bolaget upp av Adedata som sedan köptes av Celsius som i sin tur några månader senare blev Enator. Sådan var IT-branschen i början på 90-talet. Eftersom jag inte kunde med att bara avskeda duktig personal så bildade jag vid ett av uppköpen en kontorsservice verksamhet med några av de som ”blev över”.

Under denna period startade jag också tillsammans med en av mina tidigare chefer Uppsala Data & Kompetensutveckling, där vi jobbade med så vitt skilda saker som datoruthyrning, konferenser och kurser samt personaluthyrning.

Jag lämnade Enator i rollen som Marknads Direktör inom ett marknadssegment för Human Resource Management när suget blev för stort att driva verksamhet helt och hållet i egen regi.

Med en mycket intressant och stark produkt som bas bildades SMEBOX AB 1999, i delägarskap med 4 kollegor från olika verksamheter. Under 2000 erbjöds jag ett delägarskap i Modulföretagen AB och jag gick in en som av 5 delägare och tog plats som VD för ett av bolagen i gruppen. Uppgift – renodla verksamheten, organisera och bemanna samt att bygga upp nya säljkanaler.

2003 var vi klara med det, samtidigt som IT-bubblan brast rejält så vi sålde de båda delarna av Modulföretagen till nya ägare och jag fortsatte min verksamhet i SMEBOX AB där jag också övertog samtliga aktier och sedan dess kör jag det helt i egen regi.

Annat jag hunnit med genom åren är också Kungsvägen Skandinavien, ett turismprojekt som väl inte blev någon av mina större framgångar.

Nu står jag och min kollega Anna Persson inför nästa stora utmaning då vi i dagarna lanserar en helt digital plattform för entreprenörer över hela världen. Återstår att se hur det går. Idén bakom detta är att vara helt oberoende av tid och plats för att styra verksamheten, helt enkelt att kunna bli en äkta digital nomad. Hittills har jag ”fuskat” och lyckats jobba där jag trivts bäst med de verksamheter jag varit inblandad i under senare år – men detta är ett steg mot 100%igt oberoende.

Om vi summerar ovan beskriva snabbresumé av min företagarbana så syns det nog ganska tydligt att jag är mer en starter än förvaltare. Att få fart på nya affärer, skapa förutsättningar och utveckla det är vad som driver mig som företagare. När företaget blir ett 9-5 jobb – då lättar jag ankar och söker nya möjligheter. Att kunna jobba självständigt, tillsammans med duktiga kollegor och ägna sig åt det som jag är intresserad av – det ger mig energi i vardagen. Jag kunde säkert varit rejält rik på mitt företagande om pengar varit drivkraften, men mitt intresse har snarare handlat om att trivas och att ha det ”tillräckligt” bra ekonomiskt för att kunna ha ett bra liv med familjen.

Min motivation söker jag både i att göra saker jag trivs med och att hela tiden med ett stort mått av nyfikenhet se nya möjligheter. Problemet med att vara tidig med nya idéer är att marknaden ibland inte är mogen. Något som jag smärtsamt fått erfara ett antal gånger under mitt företagande. Men när väl tiden är inne så är det desto ljuvligare att kunna se resultatet.

Om jag funderar lite grand på vad som också varit en stark drivkraft så är det faktiskt att ”hjälpa” andra företagare. Mina kunder har oftast varit andra småföretagare. Att kunna ge dem kunskap och verktyg för att utveckla sitt företagande och få se dem växa, både i lönsamhet och självkänsla – det värmer gott i mitt företagarhjärta. Så nu ser jag fram emot att få dela med mig lite av mina erfarenheter via ”Allt om företagande”.

Vi ses här på webben!

 

Kenneth OE Sundin

Kenneth OE Sundin startade sitt första riktiga företag 1986 - sedan dess har det hunnit bli ytterligare ett antal i egen regi och några i delägarskap. Som serieentreprenör har han blivit utsedd till en av Sveriges 500 mest framgångsrika Entreprenörer. Verksamheten har spänt sig över allt i från lokalt återförsäljande till nationellt och internationellt uppbyggande av både återförsäljatnät och egna kunder i mer än 25 länder runt om i världen. Idag jobbar Kenneth OE med företaget SMEBOX AB som bas och via SME Academy, ett nätverk för kunskapen OM och FÖR små företag. Under slutet av 2012 lanseras en helt digital plattform för att förse entreprenörer i solo- och microföretag över hela världen med inspiration, kunskap och utveckling i form av konkreta verktyg och kunskap där han tillsammans med kollegor från många länder delar med sig av erfarenheter, såväl framgångar som fiaskon. Specialområden är Entreprenörskap, Internationella affärer och IT-stöd i verksamheten. Kenneth OE är baserad i Uppsala men har hela världen som arbetsfält.

Kenneth OE Sundin has 7 posts and counting. See all posts by Kenneth OE Sundin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.