Kommunikation är ett utbyte av tankar och åsikter

Av Ylva Stockelberg

Kommunikation för mig är ett utbyte av tankar och åsikter. Det kräver någon att utbyta dessa tankar och åsikter med.

Jag kom att tänka på John Donnes ”No man is an iland”.

John Donne var en engelsk poet som levde 1572-1631. Han studerade juridik i Oxford och Cambridge, var under en tid parlamentsledamot och verkade som domprost i Sankt Pauls katedral.

De mest kända orden är:

Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv; varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela. Om en jordklump sköljs bort av havet, blir Europa i samma mån mindre, liksom en udde i havet också skulle bli, liksom dina eller dina vänners ägor; varje människas död förminskar mig, ty jag är en del av mänskligheten. Sänd därför aldrig bud för att få veta för vem klockan klämtar; den klämtar för dig.

Kommunikation när den är som bäst är ett utbyte som får oss själva att växa och ämnet att blomstra och få framgång. När ett plus ett blir tre eller mer. Man växer av olikhet, av att få andras syn på sina tankar och åsikter.

Första gången jag läste Donnes ”Ingen människa är en ö” var i yngre tonåren och den berörde mig starkt. Många författare har inspirerats av samma ord, exempelvis Hemingway,  (Klockan klämtar för dig). Donne var en ivrig förkämpe för människans frihet.

I boken Qlara Färdiga Gå där jag var med och skrev ett avsnitt om en Företagares ABC var dessa tankar med på bokstaven Ö.

När jag och min man började dejta och vi diskuterade olika kloka ord visade det sig att han också hade sparat dessa ord i minnet. Jag tror det var då jag blev intresserad av honom mer seriöst!

I boken Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation skriver jag om både den verbala kommunikationen men även den icke verbala. Och där tar jag hjälp av katten. Jag skriver om hur dofter och feromoner påverkar oss. Jag skriver om kroppsspråk men också hur kläder, smycken, symboler påverkar andra. Jag skriver även om röstläge och ord. Allt som påverkar andra. För ingen människa är en ö.

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Ylva Stockelberg medverkar med kapitlet ”Inte bara ord”.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.