Kvinnligt entreprenörskap ur historiskt perspektiv

Av Christina Linnea Örtendahl, Statsvetare & skribent

Kvinnor har sedan historiens början varit företagssamma, tänk bara på bibelns berättelse om Eva och Adam i Eden. Däremot har kvinnors företagande en betydlig kortare historia. Faktum är att när det gäller förutsättningar och möjligheter för kvinnor att starta företag, har lagstiftningen värkt fram under flera sekler. Det är bara att följa tidslinjen för riksdagens beslut. Och då tänker jag, i detta fallet, inte på jämställdhetsfrågor i allmänhet, utan på kvinnors möjlighet att bedriva företag i synnerhet.

Det kan tyckas märkligt att den första kvinnan som drev eget företag gjorde det som tidningsredaktör. Samtidigt får man tänka på att medias opinionsbildande effekt var mycket begränsad. Det var få som kunde läsa när Anna Hammar-Rosén 1773 blev utgivare till tidningen ”Hvad nytt? Hvad nytt?”. Då var den största största nyhetskällan prästen i kyrkan. Tidningen hade hennes make Johan Rosén startat året innan.

Efter skråväsendets avskaffande 1846, fick gifta kvinnor (änkor, frånskilda) tillåtelse att arbeta inom hantverk och handel (SFS 1846:39, §5). Detta var en enorm förändring för kvinnan som företagare.

Nästa milstolpe kommer 1864 då till och med ogifta kvinnor får samma formella rättigheter som män i det privata näringslivet. Det beslutet togs efter att den nya handels-, fabriks- och hantverksförordningen införts.

Ett par år senare, 1886, bildas den första kvinnliga yrkesföreningen: Sveriges barnmorskeförbund samt den första kvinnliga fackföreningen: Hemsömmerskor i Lund. Den senare är särskilt spännande för mig, eftersom min farmor var hemsömmerska, dock inte i Lund. Får nog söka mig vidare i deras gamla stadgar och protokoll…

Och så är vi framme vid dagens möjlighet för kvinnor att starta eget inom de områden som av tradition i Sverige först bedrivits som oavlönat och sedan inom offentlig sektor.

Den senaste reformen med RUT-avdrag har medfört att många kvinnor har startat egna företag. Kvinnors möjligheter att arbeta i egen regi, med det de är utbildade till, behärskar och trivs med har numera ökat betydligt.

Men även om det gått framåt så finns det fortfarande mycket att göra för att fler kvinnor ska vilja och våga starta ett eget företag. Vi har fortfarande mycket kvar att göra.

Christina Linnea Örtendahl

Christina Linnea Örtendahl är statsvetare och skribent. Utbildad vid Lunds universitet och Malmö högskola. Har frilansat som reporter och krönikör på ledarsidor. Numera spökskribent, mestadels åt politiker, som vill ha hjälp med att formulera artiklar och tal. Manuskonsult till Anagram och SVT-produktionen ”Starke man”. Debuterade som barnboksförfattare i november med "När Totte hittade sin matte".

Christina Linnea Örtendahl has 5 posts and counting. See all posts by Christina Linnea Örtendahl

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.