Lars-Eric får användning av företagandets fallgropar då han satsar på nytt

Av Maria-Michelle Idendahl 

Lars-Eric GustafsonLars-Eric Gustafson bor med sin familj i Örebro och har en utbildning som systemvetare och en bakgrund som både anställd och franchisetagare.
Som tidigare franchisetagare arbetade han med rekrytering och personbedömningar för olika företags räkning. Detta har gett honom en bra grund och erfarenhet över vilka fallgropar och saker man bör tänka på innan man startar eget.
-Man ska vara noga med vem man samarbetar med och speciellt om man startar i en franchisekedja så är det väldigt viktigt att det funkar. Det är även avgörande hur man profilerar sig. Vill man leverera en komplex tjänst är det en stor nackdel att vara ensam.

 

Informera omgivningen och var förberedd
Lars-Eric berättar också att det kan bli en hel del jagande av kunder och onödiga kundmöten.
-Det är viktigt att man i förväg försäkrar sig om att det är rätt person man ska träffa.
Privat så ska man framförallt tänka på det ekonomiska och han håller med om att man bör vara noga med att informera sin närmsta omgivning vad det innebär att starta eget.
-Det påverkar hela ens liv och framförallt kan det bli påfrestande ekonomiskt. Vilket också innebar att jag tillslut blev tvungen att avveckla mitt  bolag.

Låt inte rädslan hindra dig
Även om Lars-Eric pratar om att man nästan skapar en fobi för att driva eget om det inte gått så bra tidigare, så är han nu på gång  i planeringsstadiet för ett helt nytt företag. Det innefattar bland annat en metod för entreprenörer och företag som behöver verktyg till att strukturera upp sitt affärstänkande.
-Det ger dem en visuell karta som de kan utgå från för att kunna styra och förändra verksamheten med ett nytt tänk.
Han planerar att pröva konceptet  på entreprenörer och företag för att bygga upp det underlag och referenser som visar på att hans tjänst är något att räkna med och något som behövs.

Fördelaktiga egenskaper
När jag frågar vidare vilka egenskaper som han kan se är till fördel i sitt eget företagande, så berättar Lars-Eric att han inte är den som naturligt väntar in saker utan att han engagerar sig och är på.
-I mitt fall så har jag också en speciell social förmåga. Jag är oblyg och lätt att ta kontakt med människor samt att leda det hela vidare. Det är viktigt att hela tiden strukturera och följa upp de planer som man har för att sedan handla snabbt. Nätverkande är bra, men han säger också att det kan leda till falskt kompisskap, där alla vill sälja men ingen vill köpa.

Innan vi avslutar så ger Lars-Eric tre tips till dig som fortfarande funderar på att starta eget.

  • Ge det en chans och ta dig tid att jobba med fantasin för att hitta vad du verkligen vill.
  • Ta hjälp av andra för att få de grundläggande kunskaperna för att starta.
  • Satsa mycket på att göra en marknadsundersökning innan; för det kommer att löna sig längre fram.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

En reaktion till “Lars-Eric får användning av företagandets fallgropar då han satsar på nytt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.