Ledarskapsfilosofi med fokus på individuellt ledarskap vinner i längden

Av Annika Wihlborg

Allt fler organisationer landar i insikten att en ledarskapsfilosofi som anpassas efter varje individs behov och förutsättningar är en grundläggande förutsättning för att kunna bygga framgångsrika team och lägga grunden till varje medarbetares långsiktiga motivation och inre drivkraft. 

Elaine Magnus–Många ledare jag möter är bra på få sina medarbetare att ta till sig det arbetssätt och de metoder företaget arbetar utifrån, men missar ofta att se människan. Om en medarbetare inte kan se hur ett visst arbetssätt kan gynna hans eller hennes utveckling är det svårt att uppnå långsiktig motivation, säger Magnus Hedman, tidigare professionell fotbollsspelare, numera mental tränare och föreläsare med fokus på grupper och individuellt ledarskap. Tillsammans med ledarskapsexperten Elaine Breske Hirscher föreläser Magnus bland annat om konsten att identifiera och leda sig själv mot sin inre drivkraft.

Han anser att en ledare som vill bli verkligt framgångsrik bör först bli en mästare på att leda sig själv och därefter ge sina medarbetare verktygen för att praktisera självledarskap. Det lägger grunden till en långsiktig motivation som växer fram ur varje individs inre.

Hjälp dina medarbetare att identifiera sina individuella drivkrafter
För att kunna leda sig själv krävs en konkret verktygslåda som gör att man kan lotsa sig själv på vägen mot ett övergripande mål som är tillräckligt starkt och viktigt för att man ska orka resa sig upp och prova igen, även när man misslyckas. Att identifiera den här typen av inre mål och drivkraft kräver ofta eftertanke och tid. En av dina viktigaste uppgifter som chef är därför att hjälpa dina medarbetare att identifiera sina individuella drivkrafter. Först när du känner till dem kan du på allvar individanpassa ledarskapet. Elaine Breske Hirscher menar att framtidens organisationer i ökad utsträckning kommer att ersätta de traditionella årliga utvecklingssamtalen med regelbundna avstämningar och feedback.

–Det finns inga genvägar till ett framgångsrikt personligt ledarskap. Däremot lönar det sig att lära känna varje medarbetare från grunden och samtidigt kartlägga individens drivkrafter och långsiktiga motivationsfaktorer. Först när du konstaterat individens nuläge är det möjligt att utforma ett individuellt ledarskap. Det är, enligt vår erfarenhet, en investering som i allmänhet lönar sig många gånger om, säger Elaine Breske Hirscher.

Hon påminner om vikten av att koppla en satsning på personligt ledarskap mot tydligt formulerade och mätbara mål, annars finns det en risk att satsningen inte genererar de konkreta resultat ni hoppats på. En ledarskapsfilosofi som bottnar i ett individuellt ledarskap genererar ofta lägre sjukskrivningskostnader, mer nöjda kunder, mer engagerade medarbetare och en attraktiv arbetsplats där medarbetarna mår bra och är klara över sin roll och sina utvecklingsmöjligheter utifrån ett större sammanhang.

En av de bästa investeringar en organisation kan göra
–Medarbetare som tar ansvar för sitt individuella ledarskap är mer motiverade på jobbet eftersom de har identifierat en synergi mellan de arbetsuppgifter de utför och svaret på varför de utför dem. De känner sig bekräftade, ser sig själva som en del av ett större sammanhang och slutar leta ursäkter för att inte ge hundra procent på jobbet. Det förebygger dessutom olika former av ohälsa. Att utbilda sina medarbetare i individuellt ledarskap är därför en av de bästa investeringarna en organisation kan göra, säger Magnus Hedman.

Viktig förutsättning för att bygga vinnande team
–Träna dig på att lyssna aktivt, tydliggör spelreglerna inför samtal med dina medarbetare genom att klargöra att det inte finns något rätt eller fel sätt att uttrycka sig när det handlar om inre drivkraft. Lär dig att ställa frågor som öppnar upp och ger medarbetaren tid att själv formulera svaren inifrån. Många arbetsgivare talar om vikten av att skapa vinnande team. Enligt min ledarskapsfilosofi är teammedlemmar som bjuder på sig själva en förutsättning för ett sammansvetsat team. Det är därför viktigt att de arbetar med sitt individuella ledarskap innan de kan bli en del av ett sammansvetsat team, säger Elaine Breske Hirscher.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.