Linnebutiken med varumärket Anna&Ivan design

Av May-Lis Farnes

Vitaliya 2Vitaliya Mildhult är en fantastisk kraftfull person – med stort mod. Hon flyttade till Sverige från Russland 1996, för ca 19 år sedan. Hon hade en juristexamen i sitt bagage, men som det dessvärre är för vissa yrken så får man inte direkt börja jobba i sitt nya land utan att utbilda sig igen – först. Vitaliya ville inte det, så hon beslutade sig därför för att bli företagare, att ta sitt eget ansvar. Och hon har varit företagare i all år sedan dess, och inte startat bara ett företag – men flera. Inom flera olika branscher.

Vitaliya startade så tidigt som i 1997 ett Internetcafé. Det var tidigt och en ny banbrytande verksamhet. Hon startade från scratch och gick på med stort mod, målade väggar, fixade allt. Ja, som en riktig företagare brukar göra och hon lärde sig mycket. Och kanske mest – som är mycket viktigt för alla företagare – att hantera kunder.

Efter ca 1 år började hon att leta nya möjligheter. Hon använde klokt sin bakgrund och började importera varor från Russland. Hon såg möjligheten och tog den. Denna verksamhet har legat still ett tag nu, men snart är Vitaliya redo att ta upp den igen.
Ett år senare började Vitaliya med textil. Här hittade hon ”hem” på det sättet att hon alltid har varit intresserad av textil.  Anna&Ivan design är frukten av 5 generationers kärlek till textil. Hon hämtar inspiration från Ryssland och den ryska kulturen och väver den samman med svensk design.

När jag frågar Vitaliya om hon är glad för att hon blev företagare svarar hon direkt ja! Hon känner att det är bra att hon kan ta ansvar och ta sina egna beslut. Det är hon som bestämmer och har kontrollen. När jag frågar om det inte är stressigt att vara företagare och ständigt jaga kunder och säkra sin verksamhet svarar hon: Det kommer an på hur man uppfattar situationen, positivt eller negativt. Hon har jobbat för att ha en positiv inställning, dvs. att tycka att ta itu med utmaningarna är kul. Om något inte fungerar, så letar hon efter hur hon kan fixa det, letar efter lösningar. Som business coach vill jag avslöja för er läsare att detta är nog den viktigaste framgångsfaktorn för alla företagare. Så jag är övertygad om att det är detta som gör att Vitaliya lyckas med sitt företagande.

Vitaliya berättar vidare att hon mer och mer följer sin maggropskänsla. Hon har lärt sig att jobba och samarbeta med dem som hon trivs med och tycker om. Att välja vem hon vill samarbete med och vilka hon vill ha som kunder är viktigt och igen ett mycket bra tips till alla företagare. Fel leverantörer och kunder kan ta för mycket av vår kraft så vi inte klarar att göra eller hinner med det vi behöver för att lyckas.

När jag frågar Vitaliya vad hon tror gör att hon har lyckas som företagare i alla dess år svarar hon:
”Jag hade inte klarat mig utan stöd av personer som står vid min sida, familj och vänner och i mitt fall min man. Ensam är man ingen, man kan inte lyckas ensam. Vi behöver ha vänner som vi kan lita på 100%. För att ha möjligheten att både dryfta våra problem men också dela vår lycka. Du vet att du har gott stöd när de blir lika glada eller ledsen som du.” Vitaliya ordspråk: ”Bakom en lyckad företagare finns det alltid någon som ger stöd, psykologisk eller mentalt och ger support i alla situationer.”

Vitaliya delar med sig också av följande råd till andra företagare:

  • Hitta en bra mentor, coach eller styrelse
  • Be om råd, om konsultation när du behöver
  • Hitta möjligheter för nätverk, lokalt eller på Internet
  • Sociala medier skapar stora möjligheter för att nätverka med andra, världen är öppen, gå med i grupper och ha kul
  • Våga och var säker på att du kommer att lyckas. Bli väldig förälskad och du behöver brinna för det du driver med.
  • Det tar mer tid än det man tror när man startar och driver företag. Det går inte att räkna timmar. Ibland jobbar man mycket och andra gånger kan man ta ledigt.

Vitaliyas hemsida

Vitaliya på Facebook

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.