May-Lis vill skapa ett mer företagsrikt Sverige

Av Vitaliya Mildhult 

May-Lis mission: ”Vill vara med och skapa ett mer företagsrikt Sverige!”

Jag har intervjuat May-Lis Farnes som kom från Norge för ca 25 år sen och varit företagare under senaste 14 åren.

May-Lis FarnesNär hon kom till Sverige trodde hon att det var mindre skillnad mellan Sverige och Norge än det hon gradvis fick upptäcka och lära sig. Hon berättar att det tog henne hela 8 år att förstå vad ordet ”kanske” egentligen betyder – på Svenska. På norska det betyder nästan JA, men på svenska är det ofta ett snyggt sätt att tacka NEJ! May-Lis upplever att i Sverige är man mer konflikträdd och att vara för rak här inte är bra! En annan läxa hon fick lära sig!

Jag ställde en gammal fråga: ”Trivs du i Sverige, May-Lis?”

”Ja, det gör jag”, svarade May-Lis utan att tänka, ”annars hade jag inte bott här! Jag har mina barn här, mina företag här och jag bor här!”

Sen pratade vi om ambitioner: ”Vad är din ambition med att starta eget?”

För 14 år sen jobbade May-Lis på större företag, som var statligt ägt, som ledare. Hon hade jobbat där i nästan 10 år och gjorde sin ”karriär” där samt fick fantastiska ledarutbildningar där. När hon började söka jobb utanför företaget blev hon bemött med attityden att hon inte var affärsmässig – då hon hade varit anställd på ett stort statligt företag i så många år. Så då bestämde hon sig för att starta eget! Och ville visa att hon kunde driva företag och växa! Hon startade konsultföretaget ”Trust2You”.

Hennes vision var att se sin skylt med företagsnamnet ”Trust2You” utanför sitt kontor! Hennes ursprungliga plan var att växa till mer än 20 anställda. Men, att ensam driva ett företag, efter krisen år 2000, och efter mycket slit och långa dagar märkte hon att det inte gick så lätt. Det var tungt att driva företaget själv, med anställda och underkonsulter – att ständigt sälja, säkra kvaliteten i leveranserna och själv leverera. Företaget slutade växa. Sedan dök en ny affärsmöjlighet upp och May-Lis startade med certifiering av IT-produkter så hon startade företaget ”Cert2You”. Hon lyckades snabbt att etablera företaget, bli ackrediterad och leverera till sina kunder enligt en stram tidplan. Plötsligt satt det ca 9 personer på hennes hemmakontor.

May-Lis slutade inte med det. Hon ville vidare och göra något nytt. Hon utbildade sig till coach och startade att studera vad det var som gjorde att vissa företag lyckades och lyckades bättre än andra. Hon studerade och lärde sig saker som hon själv inte kunde när hon startade sina företag. Och hon studerade nya metoder för marknadsföring och sälj, baserat på Internet och sociala medier. Från det skapade hon sitt tredje bolag, ”Momentum2You” och kombinerar nu ihop sina egna erfarenheter och kompetenser, som ledare, som företagare och som coach. Hon brinner för att hjälpa andra företagare att växa och får sina företag att växa.

Drömkunden är entreprenörer som antigen är på väg att starta eller han eller hon har nått en platå med 5-10 anställda och märker att han eller hon inte kommer vidare! Det kan vara en entreprenör som är duktig på sitt område som till exempel IT eller är hantverkare, men som till exempel inte kan marknadsföring och sälj, ledarskap eller utveckla ett team eller en organisation!

Jag frågade: ”Varför ska han eller hon välja dig May-Lis?”

”Jag kan hjälpa entreprenören att växa sin verksamhet genom att de får växa! Att lyckas som företagare beror 80% på rätt attityd och psykologi. I tillägg tillför jag affärskompetens och styrning genom affärsplanering.”

May-Lis kan ge konsultationer och coaching möter via Skype och utbildar via Webinarer så kunden kan finnas vart som helst i världen.

En provokation fråga jag ställde var: ”Vad är skillnaden mellan utländske och svenske företagare?”

”Ofta är svenskar mer ”mätta” och utländska är mer ”hungriga”!”

Tips för företagare innan som ska anlita någon Business coach som May-Lis:

1. Fokusera vad du vill, vilken vision och mål du har med ditt företag (hemläxa)

2. Känn at du kan bli inspirerad! Person du anlitar ska kunna ge dig energi, kraft och mod att göra det du behöver göra för att lyckas

3. Om det stämmer, våga gå vidare!

May-Lis avslutade vårt samtal väldigt vackert:

Vi alla driver våra företag för att tjäna pengar, göra vinst och överleva eller leva ett gott liv! Sverige är idag mer beroende av småföretagare än tidigare – vi behöver duktiga företagare i Sverige! Min mission är större än mig och den driver mig: ”Att vara med och skapa ett mer företagsrikt Sverige!”

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.