Misslyckande = Nederlag?

Jag var vansinnigt rädd för att misslyckas. Jag tyckte att jag inte presterade tillräckligt och tog ofta mina ”misslyckanden som nederlag. Känner du igen dig i detta?

När jag började min resa som egenföretagare hade jag skyhöga krav på mig själv och ville hela tiden prestera 150% i varje uppdrag. Uppdragen var varierande, men eftersom jag hade så höga krav så blev det oftast så att jag tyckte att jag misslyckades och tog detta oftast mycket hårt. Trots att kunden oftast var nöjd.

Med denna inställning lägger du fälleben på dig själv och din utveckling blir näst intill obefintlig. Jag förstår nu, när jag ser tillbaka i backspegeln, att mixen av hjärta, hjärna och själ måste ha ett symbiotiskt förhållande.

Hur gjorde då jag för att sluta lägga fälleben för mig själv och istället lägga energi och fokus på framgång och utveckling? Jag kan tyvärr inte ge er ett enkelt svar på detta och för mig har det varit många faktorer som påverkat mig i rätt riktning.

Om jag skall plocka fram ett par nyckelfaktorer skulle de bli följande:

– Skapat ett konceptutbud där både kunskap, drivkrafter och passion paketeras på ett attraktivt sätt

– Inte alltid köra på i 150% utan ibland nöja sig med 25% för att i kortare stunder kunna köra på i 200% istället

– Vara stolt och stanna upp och njuta av de vardagliga framgångarna, så väl som framgångar i avslutade uppdrag

– Framförallt är dock nyckelfaktorn att våga misslyckas och lära sig av sina misstag och se det som nyttiga lärdomar och ta med dessa som utvecklingsfaktorer

På min resa har jag dessutom haft turen att ha ett fantastiskt nätverk av människor runt mig som har stöttat och peppat mig oerhört. Det gäller att omge sig med personer som ger dig energi, men det är du själv som måste förändras och utvecklas. Denna tuffa bit är det bara du som styr över och kan ändra på.

Jag tror också att ett företag måste vara dynamiskt och utvecklas och förändras i takt med omvärlden och marknaden. Det är just nu ganska tuffa tider där vissa branscher är mer utsatta än andra. Då är det extra viktigt att verkligen fundera igenom sitt konceptutbud och utforma det, så att företag inser värdet av att anlita just dig. Vad du som konsult tillför företaget och att de pengar de investerar på dina tjänster, kommer betalas tillbaka med råge.

Så mitt goda råd till er alla, som har tanke på att starta företag, eller som har haft företag ett tag, det är en otroligt häftig resa, som absolut måste upplevas. På din resa som egenföretagare skall du omge dig med människor som ger dig energi, men framför allt våga misslyckas och lär dig och utvecklas av detta.

 

LYCKA TILL!

 

 

Magdalena K Westerlund

Driven och målfokuserad säljare med passion för personlig utveckling och med svart bälte i nätverkande. Är i dagsläget egenföretagare med konsultbolaget Mind & Soul (www.mindandsoul.se). Har en bakgrund inom life science med bred kunskap inom hela sälj- och marknadsblocket.

Magdalena K Westerlund has 9 posts and counting. See all posts by Magdalena K Westerlund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.