Mormor och penninglagboken

Av Veronica Jugen

”Jag är Charlotte Ahlberg och min vision är att bidra till att det skapas fler framgångsrika företag och företagsledare under ledorden Kraft, Kompetens och Klirr i kassan.”

För Charlotte Ahlberg var det mormor som inspirerade och formade henne till den företagare hon är idag. Mormor som hade handarbetsaffär i Småland där hon köpte in, tillverkade och sålde allt utefter kundernas önskemål. Mormor som var företagare i 50 år fram till 80 års ålder. Mormor som tog tag i, och förändrade, sitt liv utav desperation alla dessa år sedan.

Desperation, tillsammans med inspiration och frustration, är det som får människor att skapa förändringar i sina liv. Och hur roligt än kan vara att skapa det ur inspiration är det en försvinnande liten del som faktiskt gör det. Många, precis som hennes mormor, skapar det ur desperation. Inte för att de vill, utan för att de måste.

Av en miljon företag har 97% färre än tio anställda, 74% har bara sig själva anställda och endast en promille av hela svenska näringslivet har fler än 250 anställda. Hur kommer det sig?

Enligt Charlotte har vi alla en egen penninglagbok i hjärnan, en vi oftast är helt omedvetna om. Den började skapas redan när vi var små, ofta med uttryck som ”Den som spar den har” eller ”De ska inte tro de är något bara för att de har pengar”. Pengar blir omedvetet någonting negativt. Charlottes egna lagbok byggdes däremot av den mer positiva sanningen ”Kvinna = företagare”, tack vare mormor. Pengar är bara en värdemätare, en symbol, och som företagare gäller det att förstå sitt eget värde och sätta rätt pris på sina tjänster.

Charlotte förstod tidigt sitt värde och är idag är grundare till Ekonomisk Coaching i Sverige och en av Sveriges främsta specialister inom ekonomisk coaching för små och medelstora företag, och hennes mission är  att skapa ännu fler framgångsrika företagare under ledorden: Kraft – Kompetens och Klirr i kassan.

 

I boken Boosta din Business är Charlotte Ahlberg en av 30 kvinnor som delar med sig av sina bästa marknadsföringstips. I WebbRadio Ariton kan du lyssna på hennes berättelse om företagande och en inspirerande mormor.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.