När möjligheten knackar på dörren

Det var våren 2010. Mina studier var på sluttampen och det började verkligen bli dags att hitta en definitiv väg till fortsättningen. Uppslagen var flera, men det riktigt klockrena lät uppenbarligen vänta på sig. Min inre kompass som tidigare varit så säker på att navigera, pendlade lite väl mycket fram och tillbaka för mitt eget tycke.

Men så en dag knackade det på dörren. Det var möjligheten:

–        Hej, jag är en möjlighet!
–        Oj, sa jag överrumplat, du kommer lite oväntat – vilken typ av möjlighet är du?
–        Jag är din möjlighet att starta ett företag, sa den.

När möjligheten knackar på dörren finns det för mig två sätt att agera: Antingen säger jag: Tack, men nej tack, stänger dörren och låter mitt trygga hem fortsätta vara precis som det är. Kanske något tråkigt i vissa hörn, men det fungerar och jag vet vad jag får. Risken är bara att jag undrar vad som kunde hänt om jag bjudit in möjligheten på en kopp kaffe…

Det andra sättet att agera är bjuda in möjligheten för att diskutera hur vi kan samverka – jag och hen. Kanske göra en totalrenovering av huset, eller slå ihop två rum till ett, kanske även skänka en del saker till de som behöver det bättre. Ett agerande mot en osäker framtid.

–        Kom in, har du lust att ta en kaffe?

–        Absolut, jag stannar gärna ett tag, sa möjligheten.

Det visade sig att möjligheten hade ett uppdrag till mig som innebar att jag kunde starta företag om jag ville, eller för den delen göra jobbet som anställd för en tid om jag föredrog det. Jag funderade. Och frågade. Och funderade. Och frågade.

Efter någon vecka hade jag insett att jag verkligen ville starta företag. Det var något jag aldrig gjort förut, men funderat på lite då och då. Nu fanns chansen att göra det inom det område som jag ville jobba med framöver. Dessutom kombinerade det min tidigare bransch med den nya och mina kompetenser skulle komma till sin rätt i en bra kombination. Lite läskigt, förstås – men mest roligt och utmanande!

Jag gick på diverse informationsmöten, pratade med familj, vänner och bekanta. Det var många frågor som dök upp i huvudet och jag ville helst ha svar på alla. Ju mer jag fick veta, desto mer övertygad blev jag kring att starta ett företag. Bära eller brista, om det inte funkade så hade jag i alla fall prövat.

Såhär några år efter företagsstarten så är att vara företagare något jag rekommenderar alla att testa på. Det är enormt utvecklade – oj vad man lär sig mycket om både sig själv, om andra och om hur samhället fungerar! Det är inte alltid lätt, men du kan styra inriktningen efter dina passioner och önskemål. Jobba helt och hållet som företagare, eller bara lite vid sidan om en anställning – möjligheterna är många och om du inte testar vet du inte om det funkar! Visst är väl det en möjlighet du vill ta?

Den möjlighet som knackade på min dörr hjälpte mig alltså att bilda mitt företag som designkoordinator. Vad har din möjlighet att erbjuda dig? Bjud in den på en kopp kaffe för att se!

Mer om Ingela
Hemsida
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ingela Eriksson

Designkoordinator, projektledare, kommunikatör, pedagog och föreläsare. Kärt barn har många namn som det heter. Jag brinner för såväl för design entreprenörskap och kreativitet. När jag tog beslutet och sedan steget att förflytta mig från en bransch till en annan öppnade sig nya möjligheter. Min kompetens från två helt olika branscher skapar en unikitet och en drivkraft hos mig som är nyckeln i min yrkesvardag.

Ingela Eriksson has 12 posts and counting. See all posts by Ingela Eriksson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.