Nätverkande som marknadsföringsmetod

Av Matilda Svensson

Hur kan du som företagare använda ditt nätverk som marknadsföringsmetod? Nina Jansdotter är facebookexpert och har både hjälpt andra och själv fått mycket hjälp via sitt sociala nätverk. Hon föredrar att nätverka både online och offline.

Nina1Under sina tio år som en nätverkande person har Nina Jansdotter byggt upp sin grund för att kunna marknadsföra sig. Genom varaktiga relationer har hon hjälpt och får nu själv hjälp att sprida information om sin nya app ”Social Denniz”. Men hon har framförallt hjälpt andra bygga och sprida sina budskap via bland annat Facebook.

– Det är viktigt att vara generös som nätverkare. Jag brukar tänka att all den tid man lägger ner på sina kontakter och den hjälp som man kan erbjuda varandra, får man tillbaka i ett senare skede, säger Nina Jansdotter.

Det är viktigt att vara tydlig när man nätverkar. Behöver man en specifik tjänst av någon kontakt gäller det att kunna framföra detta. Men hur ska man då göra som företagare om man vill använda nätverkande som marknadsföringsmetod? Enligt Nina Jansdotter bygger det alltid på en grund. Alltså relationer som är stabila och att man inte själv är för framfusig. Dessutom ska man alltid tänka ”win-win” när man nätverkar. Avsätter du tillräckligt mycket tid till att nätverka kommer du så småningom att få ut mycket av det.

Det kan vara lätt att fastna online och därmed inte ta med sig nätverkandet ut i verkligheten. Enligt Nina Jansdotter är det lika viktigt att träffa de människor man nätverkar med, öga mot öga. Det är också en idé att följa de som har riktigt stora nätverk och som har hållit på länge. Vi lär oss ofta av dem som redan kan och som är riktigt duktiga.

– Personligen föredrar jag en blandning av online och offline nätverkande. Det personliga och fysiska mötet är alltid bra. Det ger också dig en chans att boka ett möte till med personen, säger Nina Jansdotter.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.