Nyföretagandet sjönk även i februari

Under februari månad nyregistrerades 6 035 företag på Bolagsverket jämfört med 6 472 i februari 2012, en minskning med 437 företag eller -6,8 procent.

Statistiken avser de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag.

– 2013 har inletts med ett minskat nyföretagande för de flesta större företagsformerna. I januari backade siffrorna med drygt 10 procent och den negativa trenden fortsätter. I februari minskade aktiebolagen med 5,4 procent och de enskilda näringsidkarna med 7,9 procent, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket. Kommanditbolagen ökar däremot med 10,8 procent, men skillnaden är bara åtta bolag.

Bolagsverket fick under hela 2012 in fler ärenden än vanligt, som en effekt av regeländringarna med sänkt aktiekapital och slopad revisionsplikt för aktiebolag. Det har periodvis inneburit längre väntan än normalt för nyregistrering och ändringar i företag. Handläggningstiderna är dock för närvarande nere på endast cirka sju arbetsdagar, både för att registrera ett nytt företag och för att göra de vanligaste ändringarna i ett företag.

Källa: Bolagsverket

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.