Ökat nyföretagande i oktober

Registreringen av nya företag på Bolagsverket ökade med 7,2 procent under oktober, i jämförelse med förra året.

Under oktober månad i år registrerades 5 346 nya företag i de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Samma månad förra året nyregistrerades 4988 företag. Det innebär en ökning med totalt 358 företag för perioden och ett trendbrott i en längre tillbakagång.

– Efter en minskad registrering av nya företag i både augusti och september ser vi nu ett litet trendbrott i oktober med en ökning på drygt sju procent totalt för de vanligaste företagsformerna. Aktiebolagen växer med 12 procent samtidigt som de enskilda näringsidkarna minskar marginellt med drygt två procent, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket.

Bolagsverket har under det senaste året fått in fler ärenden än vanligt, som en effekt av regeländringarna med sänkt aktiekapital och slopad revisionsplikt för aktiebolag. Det har periodvis inneburit en längre väntan än normalt för nyregistrering och ändringar i företag. Just nu är dock handläggningstiderna nere på cirka en vecka, både för att registrera ett nytt företag och för att göra de vanligaste ändringarna i ett företag.

Aktuell statistik och jämförelser för oktober månad
Företagsform, antal i oktober 2012, förändring i antal och procent

Aktiebolag: 3 368, +360 st eller +12,0%
Enskild firma: 1 485, -40 st eller -2,6%
Handelsbolag: 417, +39 st eller +10,3%
Kommanditbolag: 76, -1 st eller -1,3%
TOTALT 5 346, +358 st eller +7,2%

I tabellen visas antal registrerade företag per företagsform i oktober 2012 och förändringen i jämförelse med samma månad föregående år.

Statistik om företag och föreningar
Bolagsverket presenterar regelbundet statistik om registrerade företag och föreningar i Sverige. I vår webbtjänst ”Statistik om företag och föreningar” finns uppgifter om såväl nyregistrerade som avslutade företag och föreningar. Statistiken uppdateras i början av varje månad. Du kan själv söka och välja mellan olika företagsformer, geografiska områden och tidsperioder. Nu kan du även se resultatet presenterat som diagram.

Nyföretagarbarometern
I Nyföretagarbarometern, som är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, presenteras regelbundet dagsfärsk statistik över nyföretagandet i Sverige och antalet nyregistrerade företag i alla Sveriges kommuner och län.

 

Källa: Bolagsverket

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.