Olika infallsvinklar på företagande

Det finns olika infallsvinklar på företagande. Personligen fokuserar jag på kvinnor och företagande; observera att jag aldrig använder orden ”kvinnlig företagare”.

Jag tror nämligen att orden betyder mer för våra värderingar och därmed vårt tänkande och beteende än vad vi är medvetna om i vardagen. Språket påverkar oss mer än vad vi tror.

Ett bra exempel är om vi i text och tal beskrivs som subjekt eller objekt. Det finns en tendens att beskriva mannen som subjekt, en ”satsdel som normalt betecknar den som handlar eller gör något”, medan kvinnan oftast beskrivs som objekt, en ”satsdel som anger föremål för en i verbet uttryckt handling”.

Subjektet är den aktiva och företagssamma, medan objektet är den passiva och oföretagsamma. Är man inte medveten om detta sätt att beskriva män och kvinnor utan tar det för givet så blir det problem för oss. Här krockar vårt inlärda mönster med verkligheten.

Det visar sig tydligt vid vissa tillfällen som i den här gåtan. En man och hans son är ute och kör bil en dag när de råkar ut för en ödesdiger bilolycka. Mannen dör omedelbart och pojken blir medvetslös, men fortfarande vid liv. Han förs snabbt till sjukhuset och behöver opereras omgående. Läkaren kommer in i operationsrummet, tittar på pojken och säger: Jag kan inte operera denna pojken, han är min son. Frågan är: Hur är detta möjligt? Svaret är egentligen enkelt: Läkaren är pojkens mamma.

Det har vi svårt att se genom våra filter. Språket påverkar oss mer än vad vi tror. Och jag tror att vi måste göra upp med gamla strukturer för att det ska bli lika självklart för kvinnor och män att starta och driva företag. Det gäller både dig och mig, men framför allt lagstiftarna. De envisas med att ha ett system för företagande som bygger på Alexandra Kollontays tanke. Hon arbetade hårt för att jämställa kvinnor och män inom arbetarerörelsen genom att hävda att båda hade sin uppgift i den ekonomiska samhällsutvecklingen: Produktion och reproduktion.

Den teorin tycks fortfarande ligga till grund för det märkliga regelverket som styr företagares villkor. Det är inte märkligt att det ser ut som det gör när man utgår från en mer än hundraårig ideologi.

Christina Linnea Örtendahl
Statsvetare och skribent

Christina Linnea Örtendahl

Christina Linnea Örtendahl är statsvetare och skribent. Utbildad vid Lunds universitet och Malmö högskola. Har frilansat som reporter och krönikör på ledarsidor. Numera spökskribent, mestadels åt politiker, som vill ha hjälp med att formulera artiklar och tal. Manuskonsult till Anagram och SVT-produktionen ”Starke man”. Debuterade som barnboksförfattare i november med "När Totte hittade sin matte".

Christina Linnea Örtendahl has 5 posts and counting. See all posts by Christina Linnea Örtendahl

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.