Om allt är möjligt, vad vill du göra då?

Av Helena Omfors

Lina Eggemar inspirerar ungdomar till entreprenörskap och att följa sina drömmar.

Lina Eggemar 2Namn: Lina Eggemar
Gör: Egen företagare
Företag: Livsviktigt
Yrke: Författare och föreläsare

Vad är det du erbjuder i ditt företag?
Jag har skrivit en bok ”Att följa dina drömmar och förbättra världen”. Det är en inspirationsbok för ungdomar i åldern 15 -25 år, men som också fungerar bra som verktyg för de som jobbar med eller lever med ungdomar. Jag håller också inspirationsföreläsningar på samma tema, både för arbetssökande ungdomar, gymnasieungdomar, för personer som jobbar med unga och tonårsföräldrar.

Vad fick dig att skriva boken?
Dels är det en drivkraft att själv vara med och göra något bra för andra och omgivningen, dels är det för att jag brinner för miljön och för hållbar utveckling. Med boken vill jag stödja unga i att hitta sin egen kraft, att hitta sina egna drömmar och mål, men också att vara med och bidra i förändringsarbetet kring hållbarhet.

Vad var det som fick dig att starta företag?
Jag funderade på frågor som: Vad är det jag tycker är viktigt? Vad tycker jag är roligt? Vad har jag för styrkor och förmågor? Om allt är möjligt, vad vill jag göra då? Jag kom fram till två saker: att jag vill göra något bra för andra och att driva eget. Det passar min person, jag är självständig och driftig.

Hur hittade du vad du ville?
Jag började gå kurser i personlig utveckling, ledarskap och entreprenörskap redan när jag var 17 år. Jag vågade lyssna på mina egna drömmar, på vad jag tyckte var roligt, snarare än att försöka leva upp till andras förväntningar.

Vad är dina föräldrars del i detta?
De har själva varit intresserade av personlig utveckling och entreprenörskap. Pappa är egen företagare sen 30 år tillbaka. Mina föräldrar var kloka nog att låta mig följa mina drömmar.

Vad behöver ungdomar för att kunna lyckas i sitt företagande?

  • En företagsidé som är förankrad i personligheten.
  • Känna för sin produkt eller tjänst – inte bara tänka att de ska tjäna pengar på idén.
  • Vara medveten om att det tar tid och tålamod att bygga upp en verksamhet.
  • Att behålla glädjen och inspirationen, inte bara fokusera på prestation.

Hur kan föräldrarna få sina barn att tro på sina drömmar?
De behöver vara medvetna om huruvida de påverkar sina barn i en viss riktning, eller låter ungdomarna hitta sin egen väg. Det är bra om föräldrarna själva hittat glädjen i livet och är förebilder för sina barn. De kan ställa frågor till sina barn som: Vad känner du för din framtid? Vad tycker du är roligt? Vad är du intresserad av? Låt ungdomar hitta sina egna svar och ge stöd och trygghet.

Lina Eggemars tips till hur man kan förverkliga sin dröm:

  • Börja med att fråga dig själv: Vad innebär det för mig att följa mina drömmar?
  • Fundera kring: Vad är viktigt för dig? Vad tycker du är roligt? Vad har du för styrkor och förmågor? Om allt är möjligt vad vill du göra då?
  • Stanna upp, ge dig själv mycket tid att reflektera för att komma fram till vad som är din dröm.
  • Bryt ner din dröm till konkreta mål som för dig framåt och ta stöd i att förverkliga målen.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.