Pensionen kan bli lägre vid deltidsföretagande

Av Nina Jansdotter

Magnus JahnsonAtt följa sitt hjärta och hoppa av en vanlig karriär kan ha sitt pris. För en del är det värt priset för andra inte. För två år sedan förverkligade Magnus Jahnsson, en dröm som han haft i många år nämligen att bli författare. Eftersom det är väldigt få förunnat att leva enbart på sitt författarskap hittade han en lösning med sin arbetsgivare så han ändå jobbade kvar till viss del.

Uppgörelsen de gjorde gick ut på att han då gick ned i tid till 60% och därmed frigjorde två dagar i veckan så han kunde skriva sina böcker. Magnus och hans familj kom fram till att de skulle klara detta ekonomiskt även om han inte skulle tjäna några pengar alls på sina böcker.
– Det jag däremot inte räknat med var den negativa inverkan det hade på min tjänstepension. Jag upptäckte till min förvåning att min tjänstepension (som ungefär motsvarar ITP1) inte reducerats till motsvarande procentsats. Istället för att få ca 15% av min lön i tjänstepension så som jag fick när jag jobbade heltid fick jag bara en dryg tredjedel eller ca 6%, säger Magnus.

En avsevärd skillnad

Han fick alltså en lägre procentsats av en lägre lön. På ett år betydde det i hans fall att tjänstepensionsutbetalningarna sjönk med ca 40.000kr jämfört med det han trodde att han skulle få när han jobbade 60%.
– Om man har tjugo år kvar till pensionen och förlorar dessa summor varje år närmar sig förlusten en miljon kronor i form av utebliven avsättning till tjänstepension.

Även om Magnus skulle lycka tjäna lika mycket som författare, eller från ett annat deltidsjobb på 40% skulle han inte få lika mycket utbetalt i tjänstepension. Förlusten jämfört med heltidsarbete skulle i han fall bli runt 20.000kr per år.

Hur kan det bli så?
Anledningen är enligt Magnus den brytpunkt som finns vid 7,5 basbelopp i ITPK1. Normalt betalas 4,5% av lönen upp till denna brytpunkt ut och på löner över brytpunkten betala 30% av lönen ut eftersom gränsen för intjäning till den allmänna pensionen går där.
– Den som i lön ligger över brytpunkten, vilket den idag gör för ca 20% av löntagarna och en mycket högre procent av tjänstemän mitt i karriären gör, kan det alltså betyda en pensionssänkning på flera tusen i månaden.

Detta problem har uppmärksammats även i andra forum, fortsätter han. men har framför allt diskuterats som en s.k. kvinnofälla. Av ovanstående exempel blir det tydligt att systemet enbart är designat för att främja heltidsarbete och därmed missgynnar alla som tjänar över 7,5 basbelopp och som vill jobba deltid för att studera, vara med barnen eller av vilken annan anledning som helst, i mitt fall en dröm om att skriva böcker.
– Det rimliga vore att räkna ut den procentsats som skulle betalats ut vid heltidsarbete och sedan överföra den till deltidsarbetet. På så sätt skulle inte någon förlora på att jobba deltid, säger Magnus med eftertryck.

Företagen skulle tjäna på det ändå
Självklart skulle detta system kosta mer för arbetsgivarna än i dag, tillägger han,  men jämfört med att betala ut lön och sociala avgifter för en heltidstjänst blir det ändå billigare.
– Dessutom får arbetsgivaren en motiverad och strukturerad medarbetare som på 60% utför nästan lika mycket som en heltidsarbetare. För samhället i stort ökar flexibiliteten och om medel- och höginkomsttagare får lättare att ta beslutet att gå ned i tid. På så sätt frigörs ju även möjligheter för andra arbetstagare som vill utvecklas  genom att fylla de luckor som uppstår.

Enligt flera rapporter och studier de senaste åren, bl a en doktorsavhandling från 2010 av Paul Fuehrer värderar en majoritet av Svenska folket att mer ledigt går före högre lön. En översyn av tjänstepensionen är en åtgärd som skulle kunna öka möjligheterna för många att nå det målet utan att försaka mer än vad som är proportionerligt av sin tjänstepension när de går ner i tid, avslutar Magnus Jahnsson.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.