Rekryteringskonsulten med en artistisk ådra

Av Desirée Abrahamsson

bengt_alvangBengt Alvång,har varit verksam i rekryteringsbranschen, som rekryteringskonsult, i 30 år. I dagsläget har han två rekryteringsföretag med cirka 30 anställda, på 13 orter. Det hela började med att det dök upp en möjlighet – av en slump började han sälja rekryteringstester, och fick på så vis djupare förståelse inom området, innan han till slut började köra egna rekryteringsuppdrag. Han studerade litteratur på egen hand, och började intervjua folk som han märkte gjorde bra rekryteringar; vad var det de gjorde, och hur gjorde dem det?

– Jag har alltid varit intresserad av vad som får saker att fungera och inte fungera – det finns alltid ett sätt. I rekrytering kom jag fram till att man inte bör se det som det klassiska, att personen ska imponera på rekryteraren, och att rekryteraren i sin tur ska avslöja vad som finns bakom masken på den arbetssökande. Man ska hellre tillsammans med den sökande, titta på tjänsten och kolla om det här är rätt steg.  Man är på samma sida och strävar efter samma mål. Då gör man lättare framgångsrika rekryteringar, bland annat för att atmosfären blir ärligare och mer avslappnad, säger Bengt.

Men de senaste två åren har han byggt upp företagen till att bli självständiga, och idag gör han bara punktinsatser för expansionen inom företagen, och är således inte operativt inblandad längre.

Nu ägnar sig Bengt mycket åt att skriva böcker, komponera musik och spela med i filmer ibland.
Nyligen gav han ut ”How to create happiness – Cracking the code of personal development” och han har två böcker som snart kommer ut – en som är baserad på intervjuer  han genomfört med överlevande från Auschwitz och från tsunamin i Thailand, och en bok i rekryteringsteknik; hur man hittar rätt personer för ett jobb.  

Har du haft ett skitjobb någon gång?
Jag tycker inte att det finns några skitjobb – det finns jobb som man själv tycker att man inte borde ha och som man vill bort från, och då borde man ta sig loss. Direktörer kan vilja bli bönder eller kanske tyckte att det var roligare att forska. Man ska göra det man själv vill göra och vara där man känner att man kan bidra, samtidigt som man känner att man kan göra det i balans med andra saker i livet. Sedan finns det jobb som är acceptabla, utan att vara ett drömjobb – de är acceptabla för att de åtminstone inte sänker en. Det får man stå ut med och det får man klara av, och det är inte svårt att klara av det om man håller målet för ögat hela tiden. Man tar sig oftast inte från punkt a till punkt b i ett steg, och vissa steg kan vara väldigt tuffa och jobbiga. Man definierar sina mål och sina krav genom de upplevelser man går genom och de jobb man har efter vägen, och det är en del av processen. Man ska inte tro att det enda önskvärda är att glida omkring utan problem; det är kul en kort stund, men det är inte det livet går ut på och det utvecklar en inte.

 Vilka fem framgångar i livet är du stoltast över?
Att ha hjälpt ett barn ut i världen. Att ha skapat utvecklande och intressanta tjänster för anställda i mina företag. Att ha varit statist i flera filmer tycker jag är en personlig framgång; det har varit allt från Bröllopsfotografen till Blondie, och jag får oftast spela affärsmän på middagar, men i t.ex Känn ingen Sorg var jag tullpolis. Det har mest varit statistjobb, men ibland får jag några repliker också och jag försöker jobba mig uppåt. Att jag har lyckats fylla 55 med både hälsa och entusiasm i behåll. Och att jag lyckats skapa ett liv med boende och relationer och familj som jag tycker fungerar bra. 

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.