Respektera skillnaderna och bygg på likheterna

Av Kelly Odell, föreläsare samt författare till boken Mänskligt ledarskap.

Jag får ofta frågan om det finns skillnader i ledarskap bland olika länder och det enkla svaret på den frågan är helt klart ja. I mitt yrkesliv har jag bott i flera länder och arbetat globalt med medarbetare, kollegor, kunder och leverantörer utspridda över hela världen och det är inte svårt att se att det finns skillnader mellan olika länder när det gäller ledarskapet. Men det räcker inte att se ledarskap utifrån ett landperspektiv. En del forskare menar att istället för att prata om nationella skillnader behöver vi titta på kulturella skillnader eftersom det kan finnas betydande kulturella skillnader inom ett land (bland annat Global Leadership and Organizational Behavior Effectiveness” (GLOBE) Research Program of the Wharton School of Business).

Kelly OdellDet finns väldigt många variabler som påverkar vilken typ av ledarskap som fungerar bäst i ett visst sammanhang.  Förutom de skillnader som är relaterade till vilket land man befinner sig i finns det även verksamhetskulturella faktorer, historiska förutsättningar i landet och/eller verksamheten och mellan länder och verksamheter, situationsunika faktorer och mycket mer. Att diskutera enbart de nationella/kulturella skillnaderna i ledarskap är att riskera att förenkla frågan lite för mycket. Att säga att Svenskar är på ett visst sätt och Amerikanerna är på ett annat kan kanske ge oss ett visst perspektiv men risken är att vi skapar större förvirring än insikt. Utmaningen för ledare i alla verksamheter är att situationsanpassa sitt ledarskap utifrån en mängd olika faktorer. I internationella eller globala verksamheter är behovet av situationsanpassning ännu större.

Men trots komplexiteten och skillnader i ledarskap i olika sammanhang är det som kanske är ännu mer avgörande för att lyckas att förstå att det också finns väldigt stora likheter. I min bok ”Mänskligt Ledarskap – 10 budord för den (o)fullständiga ledaren” har jag försökt adressera några av dessa ”universella” likheter. Mot slutet på kalla kriget sjunger artisten Sting ”I hope the Russians love their children too” i låten Russians (1985). Här åberopar Sting det faktum att alla människor älskar sina barn och därför inte kommer vilja orsaka krig som kan försämra för alla. På samma sätt kan ledare i globala sammanhang identifiera gemensamma grundläggande värderingar som överbryggar den komplexa matrisen av skillnaderna.

I ett exempel som man kan härleda från Globe studien (se referens ovan) kan man se att ledarskapsstilar som präglas av att vara visionärt, engagemangskapande, innovativ, inspirerande, värderingsorienterad, integritet, uppoffrande, resultatorienterade mm, rankas olika mellan olika länder/kulturer men att det finns ingen kultur som inte rankar dessa kvaliteter högt. På samma sätt som ledarskapsstilar som präglas av egoism, statusorientering, konfliktskapande, byråkrati med mera kan rankingen mellan länder variera dock rankar alla länder den här typen av ledarstil lågt.

Syftet med bra ledarskap är att bidra till att organisationer uppnår sina mål och att dessa mål alltid handlar om att skapa en bättre värld. Vi kan ha väldigt olika uppfattningar om hur en bättre värld ser ut och hur vi ska komma dit men en god ledare bidrar till att skapa enighet och engagemang runt verksamhets vision, syfte och mål utifrån gruppens gemensamma värderingar. Det är kanske just förmågan att respektera skillnaderna medan man identifierar och bygger på likheterna som gör en ledare effektiv i dessa komplexa miljöer.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.