Så kan du skapa en webbsida utan programmeringskunskaper

Av Sara Lundgren

Petra Ariton ville lära sig att programmera hemsidor. Hon gick några utbildningar men det gick bara inte. Den tekniska kunskapen gick in genom det ena örat och ut genom det andra. Sedan snubblade hon över WordPress, ett publiceringsverktyg som gör det möjligt att enkelt skapa snygga hemsidor utan några komplicerade kunskaper.

Petra AritonIdag driver Petra bokförlaget Ariton Förlag tillsammans med sin make. Genom förlaget ger de ut tre webbtidningar, bland annat CoachingGuiden, där de använder WordPress som publiceringsverktyg. Man kan använda WordPress både som en blogg och som en hemsida.

– WordPress är bra för att det är väldigt enkelt och går att designa snygga och unika hemsidor trots att man är oteknisk, precis som jag, säger Petra.

WordPress i varumärkesbyggande syfte
För ett företag handlar det om att nå ut med ett budskap. Allt som syns utåt blir PR och varumärkesbyggande för företaget. Det gäller således även det man skriver på en blogg eller hemsida. I dagens internetanvändning, där information finns i  överflöd, är läsarna otåliga. De klickar fram och tillbaka på webbsidor och bestämmer sig blixtsnabbt ifall de vill stanna kvar och läsa eller inte. Enligt Petra handlar det således inte bara om texten utan även designen spelar stor roll. En design som tilltalar människor hjälper till att få dem intresserade av sidan så att de börjar läsa texten. Sedan är det självklart att texten också bör vara intressant för att besökaren ska stanna kvar.

WordPress är gratis och erbjuder färdiga teman och mallar. Det finns 1000-tals mallar och inom varje mall kan du byta färger, lägga upp egna loggor och bilder, vilket gör att din sida kan designas unikt.

– Ibland ser man den standardiserade wordpress sidan, men även den går att göra unik om man anstränger sig lite. Det är egentligen bara ens egen kreativitet som kan sätta stopp, menar Petra.

Så kommer du igång
På wordpress.com kan du skapa dig en blogg. Bloggen är gratis och där får man ett domännamn som slutar på wordpress.com. Detta passar bra för de som vill använda sig av WordPress för privat bruk. Då man använder webbplatsen i egenskap av ett företag är det rekommenderat att använda sig av ett eget domännamn, vilket då kostar lite pengar. Till sitt eget domännamn går det sedan att ladda ner WordPress gratis, som kommer att fungera lika dant som det gör på bloggen. Petra ska nu i mars hålla en kurs för de som vill lära sig mer om hur de enkelt kan skapa snygga webbsidor med hjälp av WordPress. 

Petras tre – varför det är så bra att använda WordPress

1. Enkelheten, du behöver inte kunna programmering.

2. Du kan skapa väldigt snygga sidor, vilket underlättar då du vill nå ut med ditt budskap.

3. Det finns många mallar och tillägg vilket gör att din sida kan bli unik.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.