Så skapar du och administrerar en stor grupp på Facebook

Av Nina Jansdotter

Anders Sultan, driver gruppen Kollodialt silver 2.0 på Facebook, som på drygt ett år har gått från 0 till 23.000 medlemmar.  Enligt honom är det fantastiskt att ett sådant ämne som är så pass kontroversiellt från myndigheters och medias sida väcker så stort intresse på sociala medier. Enligt honom har det att göra med att produkten har väldigt bra effekt och när människor delar med sig av sina erfarenheter, så finns det mycket att diskutera kring.

Anders SultanAnders är glad och tacksam för att Facebook har erbjudit användarna nya möjligheter till dubbelriktad kommunikation som upphäver det mediamonopol som traditionellt media haft intill nu. I Sverige äger Bonniers merparten av mediakanalerna och ser naturligtvis till att fylla sina kanaler med sådant som gynnar hela koncernen.

Gruppkonceptet möjliggör att vi ögonblickligen kan lägga ut saker och ting och få många att interagera kring detta. Det blir alltid intressanta diskussioner med väldigt många som vi kan interagera med. Denna nya variant av sociala medier gör det roligt att jobba, säger Anders Sultan.

Hur kom du igång med gruppen när den var ny?
Ja om sanningen ska fram så var jag med och höll i en tidigare grupp som också handlade om kolloidalt silver. Den kapades tyvärr av några som också var administratörer där. De kastade ut mig som admin, vilket gjorde att jag fick starta en helt ny grupp.  Som väl var så hängde många som sett övergreppet med mig till den nya gruppen. De hade sett vad som hänt och gillade det inte, säger Anders.

Det är enligt honom märkligt att Facebook inte rättar till den buggen att administratörer kan kasta ut administratörer som varit med längre. För det borde ju vara naturligt att den som varit med längre i gruppen inte skulle kunna bli utkastad av nyintagna administratörer.  Men tyvärr är det som så att alla administratörer har lika rättigheter och kan alltså kasta ut den som har startat gruppen, vilket också hände honom, tillägger han.

Hur fick du igång diskussioner i din nystartade grupp?
– Jag tycker diskussionerna har kommit igång nästan helt av sig själv.  Jag upplever att människor är glada över att få möjligheten att dela med sig av sina egna erfarenheter. Speciellt inom området hälsa verkar det finnas stort intresse att vilja bidra kring produkter som räknas som alternativa och inte är klassade som läkemedel.

Anders är själv också väldigt aktiv och lägger ofta cirka 4-5 timmar om dagen i gruppen.  Enligt honom går det åt mycket tid åt att kategorisera och katalogisera inlägg.

Säg att det kommer in en spännande berättelse om att någon just har botat hela sin familjs kräksjuka, då kopierar jag det inlägget och lägger in det under kategorin kräksjuka. Där ligger det kanske redan mellan tjugo till trettio berättelser.

Varför är det viktigt att göra så?
– Jag tycker det är viktigt för att Facebook är ett väldigt flyktigt medie.  I en så stor grupp som vår så kommer det kanske in upp till femtio inlägg om dagen. Då försvinner inläggen ganska fort och man får scrolla ner långt om man ska hänga med på vad som hänt under dagen.

Om man då inte samlar in de viktigaste berättelserna så kommer de att försvinna ganska fort. Men genom att samla in och kategorisera så sparar man inläggen för eftervälden, tillägger han. Till dags datum har de fått ihop cirka 650 sidor. Faktum är att de håller på att sätta ihop dem till en bok. I boken kommer inläggen att sorteras lite mer sammanhängande växlat med referenser och olika forskningsstudier och så vidare, berättar Anders.

I en sådan stor grupp blir det givetvis även kritiska inlägg och så vidare. De har varit frikostiga i att svara så mycket de bara hinner men de som bara är ute efter att ställa till bråk har de fått blockera från gruppen.

– Debatter är bra men när vissa inte alls är där för att lära utan bara för att bråka, så kan man inte som admin tolerera hur mycket som helst helt enkelt. Ju större gruppen har blivit så tenderar medlemmarna själva säga till de där inkräktarna som bråkar att de får lämna gruppen.  Ofta tar medlemmarna debatterna så att jag inte behöver. De som är kunniga de går in och hjälper mig att bemöta kritiken, säger Anders.

En grupp består ju av dess medlemmar, menar han. När det är människor som kommer in och kallar gruppen för en sekt och att vi bara inbillar oss att allt är placebo, då är det många som tar till strid och berättar vad man själv har haft för erfarenhet.

På vilket sätt har gruppen hjälp dig i ditt byggande av ditt varumärke och din resa som entreprenör?
– Ja det är ju naturligtvis så att när man arbetar med produkter som man kanske rent lagligt inte får säga speciellt mycket om, så är det ju naturligtvis en hjälp att kunna ta hjälp av den här typen av medier. För om kosttillskott så får man inte på laglig grund säga någonting egentligen. Ett kosttillskott få inte ha någon verkan på kroppen och har den det så ska den klassas som medicin.  Jag anser att denna lagen är fel och att den behöver ändras. Det är ju fånigt att naturliga näringsämnen som våra kroppar består av, ska klassas som medicin när de plötsligt har en effekt i kroppen.

Även medlemmarna i gruppen har känt sig påhoppade när media har gått ut och sagt att detta som ni håller på med har ingen vetenskaplig grund och att det är bara inbillning och ren placebo. Eftersom många har använt produkterna i kanske tio års tid så har de också velat ge svar på tal tillbaka.

Alla påhoppen har enligt honom skett utan att de som kritiserar har velat sätta sig in i vad produkten är och hur den fungerar – och att man osakligt refererar till jämförelser med andra 30.000 gånger starkare läkemedelsklassade produkter som tillverkades för många år sedan.

– I USA säljer man kolloidalt silver som kosttillskott och man räknar med att det finns cirka 10 miljoner användare. Det finns inte en enda skada rapporterad. Samtidigt så har läkemedelsindustrin ungefär 200 000 dödsfall i Amerika varje år orsakade av läkemedel, som tas enligt ordination. Så det är lite märkligt det här. Man silar mygg men sväljer kameler. Jag kommer inte att bli riktigt klok på det där någonsin, säger Anders fundersamt.

Enligt honom finns det inget negativt med att driva en grupp på Facebook. Tvärtom , vilket han redan har nämnt så  är det bra att känna medlemmarnas stöd, att man kan diskutera och hjälpas åt. Det kommer också alltid in nya vinklar när människor lägger in artiklar som man kanske inte kände till och så vidare. Det blir också en bra gemenskap där man lär känna varandra som har samma intressen och är på samma våglängd, menar han.

Hur tror du att gruppen kommer att utveckla sig och vad blir ert bidrag för att det ska bli bra?
– Vi kommer att jobba vidare på ungefär samma sätt.  Vi stöttar nya medlemmar, även om det kan verka märkligt att man ska sitta och svara på samma fråga femtio gånger samma vecka.  Vi försöker generellt sett hålla en positiv anda och vi är tre administratörer som hjälper till.

Enligt Anders så är alltså grunden till en framgångsrik grupp är att man måste ha ett brinnande intresse för det man gör. Att man i grund och botten vill hjälpa andra människor och att man är beredd att lägga mycket tid.  Vidare behöver man vara generös och vänlig även om man får svara på samma frågor hela tiden.

Avslutningsvis så skrattar Anders och säger att det är på grund av att de använder sina egna produkter som de har energi till att orka sitta fram till två, tre på nätterna för att hinna med alla frågor som har kommit in under dagen.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.