Så skyddar du ditt boende från inbrott när du befinner dig på affärsresa

Av Annika Wihlborg

Som affärsresenär är tryggheten i att säkerhetsnivån i det egna hemmet är tillräckligt hög viktig. För dig som reser mycket i jobbet gäller det att investera i en larmanläggning som fungerar optimalt, använda dig av enkla knep som avskräcker tjuven och, inte minst dra nytta av de många fördelarna med grannsamverkan.

Christofer ErikssonInbrottssäkerhet är en fråga som många av oss inte tänker särskilt mycket på till vardags. Att säkerhet är viktigt och att det ständigt gäller att ligga steget före tjuvarna är en självklarhet, men det är ändå inte ovanligt att slarva med dessa frågor och inte ta ett samlat grepp om säkerhetsbehovet förrän tjuven varit framme.

–Ett första steg mot ett effektivt inbrottsskydd är att ta kontakt med ett säkerhetsföretag som är medlem i branschorganisationen Säkerhetsbranschen. Medlemskapet fungerar som en kvalitetsstämpel som tyder på att företaget är seriöst. Be en säkerhetsexpert komma hem till dig för att göra en bedömning av behovet av säkerhetsåtgärder i din bostad, säger Christofer Eriksson, vd på säkerhetsföretaget Svenska Alarm.

 

Få bilder från inbrottsförsöket till din smartphone
Han anser att en modern larmanläggning utgör grunden för säkerhetsåtgärderna i såväl lägenheter som villor och radhus. Välj i första hand en larmanläggning som är certifierat enligt Svenska Stöldskyddsföreningens riktlinjer. Även om du redan har ett larm i din bostad kan det finnas goda skäl att se över det. Larmsektorn genomgår nämligen för närvarande ett paradigmskifte som innebär att äldre larm ersätts av en ny generation smarta larmanläggningar som bland annat möjliggör synkronisering med brandlarm och bildöverföring till din smartphone så snart larmet aktiveras. På så sätt kan du enkelt se vad som orsakat larmet, även när du befinner dig på resande fot.

Välfungerande grannsamverkan förebygger inbrott
–En välfungerande grannsamverkan är ytterligare en avgörande faktor för ett tryggt hem. En löpande dialog med dina grannar och en samverkan som bygger på att ni hjälper varandra genom att hålla utkik efter obehöriga som rör sig i huset eller området när någon av er är bortresta är en oerhört värdefull tillgång i de inbrottsförebyggande åtgärderna kring din bostad. Om du bor i hus och är borta mycket på affärsresor kan du även komma överens med grannen om att han eller hon tar in din post, skottar din garageuppfart eller bara tittar till ditt hus med jämna mellanrum, säger Christofer Eriksson.

Ett annat knep som förhoppningsvis avskräcker inbrottstjuven är att undvika att placera värdesaker på platser där de är synliga genom fönstret. En laptop eller surfplatta som ligger på köksbordet eller på någon annan yta som är väl synlig från fönstret utgör alltid en onödig inbrottsrisk som man lätt kan förebygga. Gå et varv i ditt hem innan det är dags att åka iväg på affärsresa och säkerställ att inga datorer, mobiltelefoner eller andra värdefulla föremål är synliga från fönstret. Det är ett tips du kan ha i åtanke även de gånger då du enbart lämnar hemmet över dagen.

Stöldmärk värdeföremål och funktionstesta larmanläggningen
Andra relativt enkla åtgärder som inte kostar särskilt mycket men ändå kan bidra till att förebygga inbrott är stöldskyddsmärkning av de föremål du värderar högt och är rädd om, exempelvis teknikprylar, designmöbler och tavlor. Stöldskyddsmärkningen underlättar arbetet med att spåra föremålen om du skulle råka ut för ett inbrott och bidrar dessutom till att föremålen är betydligt svårare att sälja på andrahandsmarknaden.

–Jag vill också påminna om vikten av att regelbundet funktionstesta sin larmanläggning, minst en gång per år men gärna så ofta som en gång per kvartal. Förvånansvärt många som investerat i en larmanläggning för ett par år sedan är omedvetna om att den inte fungerar tillfredsställande eftersom de i allmänhet testas alltför sällan. Det kan leda till att larmet inte gör sitt jobb om du väl skulle råka ut för ett inbrott, säger Christofer Eriksson.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.