Så startade han ett företag från ett blogginlägg

Av Christopher Butler
Fotograf: www.marialangen.se

Erik Fors-Andrée har en bakgrund som bland annat projektledare inom it och vd på juristbyrå. När han för några år sedan satt och rekryterade personal fick han en insikt som senare kom att bli en affärsidé.

Erik Fors-Andrée– Jag satt med en rekrytering och hade fått in över 200 ansökningar till samma tjänst. Jag hade skrivit ut ansökningshandlingarna och satt och sorterade dem. Efter ett tag insåg jag att det jag gjorde handlade mer om att välja bort än att välja ut. Jag tog upp högen med de jag valt bort och gick igenom dem igen. Det jag insåg var att flera personer hade riktigt dåliga ansökningar men inget konkret pekade på att de inte skulle passa tjänsten.

Det Erik insåg var hur viktig själva ansökan är när man söker jobb. Han skrev ett blogginlägg med några råd som han tyckte att de som söker jobb borde följa. Inlägget uppskattades och väckte även diskussioner och frågor. Han började få mail av folk som vill ha hjälp med sitt personliga brev och sitt jobbsökande.

– Jag hjälper till så gott jag kan och i mån av tid, men jag har märkt att behovet är enormt stort, berättar Erik. En anledning till det kanske är att de flesta råd som finns på nätet är från folk som inte själva rekryterat. Det mesta de säger är helt korrekt, men jag tycker också att det saknas vissa delar.

Responsen på inlägget gav Erik en klar bild över vad det var som fattades de allra flesta jobbsökanden: en förståelse för arbetsgivarens perspektiv i rekryteringsprocessen. Successivt föddes en idé om att utveckla något slags tjänst för att enkelt och effektivt hjälpa jobbsökande att finslipa sina ansökningar och undvika de vanligaste misstagen.
– Det ena ledde till den andra… Till slut skaffade jag ett gästforskarkort på Stockholms universitet och fick tillgång till hela universitetsbiblioteket och alla databaser. Där satt jag i några månader och jämförde vad forskningen säger om jobbansökningar med vad jag själv kommit fram till och vad rekryterare och jobbcoacher säger.

Steg för steg kunde Erik bekräfta att det fanns en marknad och att han hade en produkt som kunderna uppskattade. Han fortsatte att arbeta med koncept, namn, teknisk plattform och grundade cruited.com. Cruited är den första webbaserade tjänsten där man kan få en bedömning av hur bra ansökan man skrivit.

Erik driver nu Cruited på heltid. I planerna för bolaget ligger en lansering i USA och flera nya produkter som hjälper arbetssökande, från cv-granskning till intervjuträning och kartläggning av karriärmöjligheter. 

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.