Så utvecklar du idéerna i byrålådan

Av Cecilia Kärvegård

De flesta av oss får idéer men för det mesta så testar vi inte ens om det kan vara en bra idé som vi skulle kunna genomföra utan de glöms bort i hörnet på en byrålåda. Det är väldigt sällan som vi ens skriver ner de idéer som vi får vilket minskar chansen till genomförande ännu mer. Men tack och lov så finns det de som skriver ner sina idéer och jobbar vidare med dem som verkar bra och genomförbara och en av dem är uppfinnaren och entreprenören, Tor Sjödin som nyligen gjort en internationell lansering av appen irezQ.

Tor CiPAppen irezQ, (uttalas I Rescue) är en trafiksäkerhetsapp som startar automatiskt när du börjar resa. Appen innehåller smarta matematiska algoritmer som läser av givare inbyggda i din telefon. Skulle du råka ut för en olycka, varnar appen sekundsnabbt omgivningen så att andra inte skall köra in i dig. Om någon i din närhet råkar ut för en olycka blir du omedelbart varnad för faran via ett text- och röstmeddelande “VARNING OLYCKA I NÄRHETEN, SÄNK FARTEN”

Tor berättar att det är i helt vardagliga situationer som han får sina idéer och appen är ett exempel på det.
– Jag har en god vän som veckopendlar och råkade ut för en olycka när han körde hem. Han hade precis kört om en lastbil och kört upp för en backe och precis efter krönet så krockade han med en älg och när han satt där i den krockade bilen så tänkte han bara på lastbilen han hade kört om för han insåg att det fanns risk för att lastbilen inte skulle hinna stanna utan köra rätt på hans bil. Nu hade min vän tur men den händelsen gav mig idén om ett system som varnar andra trafikanter om olyckor på vägen så att de kan sakta ner innan olyckan är ett faktum.

Ett annat exempel som Tor berättar om är när han var på begravning.
– Jag satt i en kyrka där jag var på en begravning och framför mig satt det en gammal dam som hade problem med sin hörapparat. Då fick jag en idé till en lösning som gör att hörapparater fungerar bättre i kyrkor. Så det är helt vanliga situationer som triggar igång mina idéer till lösningar och förbättringar för att underlätta för mig själv och andra människor. De kommer i helt vardagliga situationer, det kan vara när jag sitter på bussen, är i affären, kör bil eller liknande.

Många av oss får ju idéer men det är väldigt få idéer som genomförs och de flesta glöms bort. Tor berättar att han alltid skriver ner sina idéer och väljer ut det han känner att han vill jobba vidare med. Han säger vidare att det är viktigt att man jobbar med det som man brinner för och tror på för att man ska kunna gå hela vägen från idé till genomförande och nå framgång. Och Tor har verkligen förmågan att välja ut rätt idé för en uppfinning som Tor tog fram 2008 fick utmärkelsen Bästa industriella IT-lösning i Frankrike 2014. Hur många uppfinningar han har gjort har han inte riktigt koll på men han har ett antal patentsökningar.

Tors bästa tips för dig som har fått en idé som du vill genomföra:

  • Sök på nätet och hör dig för inom det område där du fått din idé för att se vad som gjorts och vad som redan finns.
  • Vänd dig till människor som du litar på och berätta om din idé för att få feedback. Du kanske kan få tips och ytterligare idéer som hjälper dig på vägen.
  • Skriv ner hela idén och hur du vill utveckla den, kundsegment, nyttan, kostnader osv så att du har en klar plan över det projekt som det innebär att utveckla din idé. Väldigt viktigt om du ska söka sponsorer eller olika typer av samarbeten.
  • Kontakta Almi, Science parks eller liknande för att få hjälp att komma igång.
  • Sen är det bara att köra och ha ett stenskarpt fokus.
  • Ge aldrig upp oavsett vad din omgivning säger.
  • Tro på dig själv och bestäm dig för att genomföra det.
  • Grunden i all framgång är en bra självkännedom, självkänsla och självförtroende annars finns risken att man ger sig in i projekt som är dömda att misslyckas eller som man inte behärskar.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 220 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.