Samverkan en pusselbit för flexibilitet

Flexibilitet. Ännu ett välanvänt ord som valsats runt i företagarvärlden många gånger. Det är viktigt att vara flexibel, men hur gör man? För mig är samverkan med andra en viktig pusselbit. Men, det ska inte vara samverkan för samverkans skull, det måste ge något för alla parter.

Ett sätt att öka sin flexibilitet i sitt företagande är alltså att hitta samarbetspartners: Ta en stund, sätt dig med papper och penna och fundera på vilka företagare du skulle kunna knyta ihop dig med. Vad har du som du kan erbjuda andra företagare och vad kan de erbjuda dig? Brainstorma, skissa fram möjligheter som du sedan kan utgå från i en research och sedan framtida samarbeten. För att ge ett par exempel: Om du är fotograf, koppla ihop dig med en stylist. Om du jobbar med webbdesign, skapa ett samarbete med en copywriter nischad för digitala medier.

Oavsett vilken typ av företag du driver, så kommer samarbeten med personer i närliggande branscher kunna komplettera dina kunskaper. Du och dina samarbetspartners kan tillsammans skapa en flexibel byråliknande verksamhet och ta er an större uppdrag än om du alltid gör uppdragen själv. Det kan också göra att du kan förlänga din högsäsong av uppdrag eller att du hittar nya marknader som efterfrågar din kompetens.

Självklart är det inte alltid en fördel att vara många företagare som tillsammans genomför ett stort uppdrag, men att erbjuda utökad service för de kunder som önskar det är positivt. En av småföretagarens stora fördelar är att kunna vara flexibel och anpassningsbar i större utsträckning än ett stort bolag, som naturligt behöver längre tid på sig att styra om skutan om vinden vänder i konjunkturen.

Vikigt att tänka på när du krokar arm med andra företagare är att alltid vara väldigt tydlig med hur samarbetet ska ske. Vem ska göra vad, hur ska arvodet delas upp, vilka skyldigheter har man mot varandra. Klargör alla eventualiteter innan du kör igång med första samarbetsuppdraget. Var hellre övertydlig än diffus och var noga med att skriva avtal.  Jag lovar, det sparar både tid pengar och energi i längden.

Mer om Ingela

Hemsida
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ingela Eriksson

Designkoordinator, projektledare, kommunikatör, pedagog och föreläsare. Kärt barn har många namn som det heter. Jag brinner för såväl för design entreprenörskap och kreativitet. När jag tog beslutet och sedan steget att förflytta mig från en bransch till en annan öppnade sig nya möjligheter. Min kompetens från två helt olika branscher skapar en unikitet och en drivkraft hos mig som är nyckeln i min yrkesvardag.

Ingela Eriksson has 12 posts and counting. See all posts by Ingela Eriksson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.