Sätt stopp för härskartekniker

Av Sara Lundgren

Att använda sig av härskartekniker innebär att på något vis trycka ner, förlöjliga eller osynliggöra en annan människa. Det kan också handla om att få en person att känna skuld och skam för saker som blir fel och att undanhålla viktig information. Tyvärr är detta väldigt vanligt i vårt samhälle och på internet, där det inte finns något rättsskydd, blir härskartekniker ännu enklare att utöva.

Jennifer Lind2Jennifer Lind är företagare och driver ett företag som heter Städsällskapet. Hon är fritidspolitiker i moderaterna i Huddinge och är även en aktiv skribent. Jennifer har varit med om härskartekniker både i sin position som politiker men även i flera av sina förhållanden.

Ofta kvinnor som utsätts
Ofta är det män som utsätter kvinnor för härskartekniker, både i jobb och i relationer. Kvinnorna får höra att de ska hålla sig inom ramarna och coola ner sig.
– ”Lilla gumman, ska du säga något nu? Det kan väl inte vara så viktigt.” Det här är ett typsikt antydande för att slå kvinnan på fingrarna och tala om att hennes åsikter inte är något värda, förklarar Jennifer.

Jennifer anser att det är rädda män som använder sig av härskartekniker. De har sin roll och sin världsuppfattning och om någon tror annat eller hotar deras position, trycker de ner personen i fråga för att den ska känna sig värdelös och inte våga träda fram. Det kan vara ett sätt att förhindra att förändringar ska ske i maktpositioner och världsuppfattningar.

Jennifer har själv drabbats
Jennifer berättar att härskartekniker förekommer inom politiken och att hon varit med om många styrelsemöten där hon blivit tillsagd att tona ner sig och vara lagom.
– Jag är väldigt öppen och glad som person och får ofta höra att jag kanske inte borde vara det och att jag ska tona ner mig, säger Jennifer.

En gång deltog Jennifer i en debatt där kvinnor gjordes till offer istället för att prata om varför de som utsatt dem hade gjort det. Det är också ett sätt att maktutöva, att lägga skulden på någon annan.
– Jag får också höra att jag får skylla mig själv när jag blir utsatt eftersom jag är så framåt, säger Jennifer.

Härskartekniker på sociala medier
På de sociala medierna blir det lättare att utöva härskartekniker eftersom det inte finns samma rättskydd på internet. På de sociala medierna har man inte ögonkontakt med de människor man pratar med. Då är det lättare att vara aggressiv och säga saker som man i vanliga fall inte skulle.
– Det är den dåliga sidan av sociala medier, att man enklare kan använda maktmedel och mobbing för att man inte ser den andres reaktion och kan se om den blir ledsen, säger Jennifer.

Säg ifrån
Härskartekniker dämpar samhällets kreativitet, och det är det som samhället behöver för att utvecklas. När folk blir tillsagda att inte vara duktiga hålls kreativiteten tillbaka. Till slut tappar individen sin identitet. Ett sätt att förebygga härskartekniker kan vara att redan i tidig ålder lära barn vilka beteenden som är okej och att deras identiteter är viktiga och värdefulla.

Jennifer berättar att det kan vara svårt att känna igen härskartekniker. Det är inte ens säkert att de som utövar dem är medvetna om det själva. Därför bör man säga till när man känner sig överkörd. Det är bra både för din och dens skull så att personen ifråga får en chans att ändra på sig och söka psykologhjälp om det skulle behövas.

Jennifer Linds tips om du känner dig utsatt av härskartekniker:

– Sätt gränser. Fråga; vad menar du med det här?

– Lyssna på din magkänsla, gå fram och ta konflikter.

– Tro på dig själv och att du har rätt till dina åsikter.

 

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.