Självförtroendets resa från Malmö till USA

Av Veronica Jugen

”Hon stod där framför mig i sitt rosa babydoll-nattlinne och försökte se så bestämd ut som möjligt. Jag gissar att det var svårt för henne, för jag minns där jag stod och tittade upp mot henne att hon var mjuk också. Mina ögon skiftade oroligt från hennes ansikte till hallväggarna, från hallväggarna till ytterdörren, sen tillbaka till hennes ansikte. Oron i min mage var direkt smärtsam. ’Maria, du måste gå till skolan, det måste alla, om du inte går till skolan kommer polisen och hämtar dig.’ Ja det där sista var kanske inte något som skulle uppskattas idag av de som tycker och tänker, men tro mig det fungerade. Jag tog några steg mot dörren, sen några till, tvekade men fortsatte igen. Sen minns jag inte mycket mer men jag har fått berättat ett flertal gånger att efter det jag hade gått så gick det inte många minuter förrän mamma, hon i det rosa babydoll-nattlinnet, hörde en ängslig liten röst snyftandes nedanför vår balkong på fjärde våningen ’Mamma, jag vill inte gå!’ Så min mamma som har älskat mig och min syster gränslöst i hela våra liv satte helt sonika på sig sin kappa ovanpå det där rosa lilla nattlinnet, rusade ner för att möta en livrädd liten unge som hon sen följde till skolan. Inte nog med det, hon satt i klassrummet nästan hela första lektionen och höll mig sällskap i bänken bredvid min. Jag har även fått berättat för mig att på middagsrasten kom jag hem och log som en strålande sol. Allt var så roligt! Från den största oron till den bästa glädjen, så var min första skoldag, och så skulle även hela mitt liv bli.”

Maria Lindahl-Pollard berättar i WebbRadio Ariton om hur hon gick från denna blyga lilla tjej till kvinnan hon är idag. Hon berättar anekdoter ur sitt liv. Som när hon var liten hemma hos farmor eller när kompisen tog med henne till granngårdens sandlåda och hon bara ville hem till Malmö igen, Malmö som för henne var lägenheten, tryggheten, där hon kunde andas ut. Hon berättar om resan till Paris som kunde ha slutat med katastrof efter ett dåligt val. Då hon och kompisen valde att följa med två äldre killar i deras bil, och hur de senare fick fly. Resan tillbaks i tunnelbanan mitt i morgonrusningen där de satt i glittrande festklänningar och hon försökte passa in. Eller som när hon 13 år gammal opereras för utstående öron, hur hon ligger där, vaken, med endast lokalbedövning och kan se genom en inglasad tavlas reflektion hela operationen.

Maria berättar vidare om hur drömmen om USA som fanns så länge innan hon väl tog steget, hur hon hade ritat ett hjärta i dagboken och skrivit i att hon ville dit innan 1985, och när hon två månader innan 1985 tillslut faktiskt åkte. Idag är USA Marias hem, men tryggheten av hennes Malmö släpper aldrig, hennes Malmö kommer alltid ha en speciell plats i hennes hjärta.

Tillsammans med sin man har hon idag en salong, tre produktserier och ett distributionsföretag inom hårvård. Mer ingående om allt detta skriver hon i boken Boosta din Business där hon tillsammans med 29 andra Qoola Qvinnor delar sina bästa marknadsföringstips.

Men mest av allt pratar Maria nog om sin resa, mognad, självförtroende och självkänsla.

Oron och den inre rösten som envist tjatar ”Tänk om…” har inte släppt henne helt fri, men hon har lyckats vända det till något positivt. För varje gång hon känner den där oron vet hon att något riktigt bra väntar. Det är en insikt som tog henne många år och en resa full av händelser att komma fram till, men nu vet hon att den jobbigaste oron följs av den största glädjen.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.