Skapa själv det arbete du önskar

IMG_2641Katarina Bäckström startade företaget Hälsingebröllop (Wedding by Katarina) för två år sedan när hon flyttade hem till Bollnäs efter en längre period som bosatt i Thailand. I Bollnäs är det en kärv arbetsmarknad och det finns inte en uppsjö av roliga, spännande och kreativa arbeten tillgängliga. Därför det stod klart ganska snart att Katarina behövde själv skapa det arbete hon önskade.
– Jag har tidigare varit anställd som bröllopsplanerare och därför blev det naturligt att börja arrangera Hälsingebröllop hemma i Hälsingland, berättar Katarina.

Vad är speciellt med Hälsingebröllop?
Ett traditionellt Hälsingbröllop är ett bröllop i vacker miljö i Hälsingland, kanske på en Hälsingegård. Spelmän klädda i folkdräkt som spelar utanför kyrkan eller på festplatsen är vanligt förekommande.
– Många Stockholmare har upptäckt att prisnivån är en helt annan här, berättar Katarina. Festlokalhyra och catering är mycket billigare här än i storstäderna.

Verksamheten består även i uthyrning av vita stolsöverdrag, online-konsultering och e-kurser.
– Jag är märkt att det är många som gärna vill ta del av mina tips och råd som konsult men fortfarande vill de flesta göra den egna bröllopsplaneringen på egen hand, berättar Katarina.

Vad är det bästa med att vara företagare?
För Katarina är det friheten som företagare som hon uppskattar mest.
– Det är visserligen ett stort ansvar men det är ändå jag som bestämmer och väljer hur jag ska lägga upp arbetet, säger hon.

Thailand är en viktig del av Katarina och hennes familjs liv och de åker gärna dit flera gånger om året.
– Genom att jag valt att lägga den största delen av min verksamhet online kan jag befinna mig var som helst i hela världen. Därför är det möjligt för mig att tillbringa en månad i Thailand.

Hur påverkar företagandet ditt liv?
Katarinas företag ser inte ut nu som det gjorde när hon startade.
– Som egen företagare lever man med sitt jobb hela tiden på ett annat sätt än som anställd, menar hon. Tankarna kring hur jag kan förnya, förändra och förbättra mitt företag stänger jag aldrig av.

 DSC_0767Råd och tips till någon som ska starta eget:

VÅGA Det är många som går omkring i flera år och funderar på att de borde starta eget men som aldrig riktigt vågar. Det kommer aldrig vara rätt tid att starta – så gör det NU.

Starta Eget-kurs Det är viktigt att veta vad man ger sig in på och att vara förberedd. Det finns massor av information att få som är gratis. Vänd dig t ex till NyföretagarCentrum, Verksamt och Driftig. Ta hjälp av folk i din närhet, vänner och bekanta som själva startat eget. Leta upp ett mentorsprogram För kvinnliga företag finns det ett speciellt program sponsrat av EU.

 

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare, coach och inspiratör som älskar att berätta vanliga människors historier. Mångsysslande livsnjutare som lever efter devisen 'Everything is possible!' Kreativ och driven idéspruta som gillar att ha många bollar i luften.

Petra Ariton has 14 posts and counting. See all posts by Petra Ariton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.