Snällhet och sociala medier

Av Berta Bogar

Snällhet? Finns den i sociala medier? Finns den någonstans i världen och var kan man hitta den i så fall?

Enligt Stefan Einhorn lönar det sig alltid att vara snäll… Han säger: ”Snällhet lönar sig”

”Stefan Einhorn, professor vid Karolinska Institutet, är övertygad om att snällhet lönar sig. Till och med i den akademiska världen. Men den snällhet han talar om handlar inte om att undergivet följa andras påbud, utan snäll är den som lever med etiken i sitt hjärta. Ibland innebär snällheten att säga ifrån eller att säga nej. Men ofta att säga ja och lyfta fram andra, för att det gynnar en själv.”

Utdrag ur nr 4, 2005, Forskning och Medicin

Efter en livskris av medvetande och mening vid 40 års ålder skrev han boken ”En dold Gud” och tre år senare kände han att han äntligen kunde/vågade visa att det lönar sig att vara snäll. Hans karriär på Karolinska var inte så viktig utan det han kom fram till; att vara snällare mot sina medarbetare och lyfta fram andra!

Vi har varit alldeles för själviska för länge nu, tycker jag också. Räcker det inte nu? Egoismen och individualismen har varat i flera decennier känns det som. Jag tror på snällhet, har alltid gjort det, vad folk och experter än säger.

Berta BogarJag prövades på sociala medier för min snällhet första gången jag såg ett mail om ett inlägg i Facebook. Det var 2008, på hösten. Jag fick ett meddelande från en kille som hade samma efternamn som jag. I vanliga fall hade man kanske inte reagerat men eftersom jag trodde att mitt efternamn var ganska ovanligt blev jag minst sagt förvånad när en kille från USA skrev och ville lägga till mig i gruppen med samma efternamn som jag har.

Min första tanke var att det var ett spam-mail och att jag bara skulle ta bort det. Jag lät mailet stå kvar, för om det hade hänt något med datorn var det redan för sent att ta bort det. Men sedan kunde jag inte låta bli att tänka på det.

Året innan, 2007 fick jag en uppmaning av min gamla chef i Europaparlamentet att ansluta mig till Facebook och öppna ett konto. Han ville att jag skulle komma tillbaka till Bryssel och jobba där igen. Han saknade mig, sa han. Jag ville gärna det men eftersom det är komplicerat att flytta ensam med ett barn innan man fått ett säkert jobb ville han hjälpa mig att hitta kontakter med arbetsgivare i Bryssel och få kontakter med kollegor. På så sätt skulle jag utöka mitt nätverk och få bättre chanser till jobb, menade han.

Nu hade det gått över ett år sedan jag hade pratat med honom i telefon och jag registrerade mig på Facebook. Det såg inte särskilt spännande ut. Jag hade svårt att få grepp om vad allt handlade om så jag öppnade inte min Facebook igen, förrän denna amerikanska kille skrev till mig, året därefter.

Jag beslutade mig för att skicka ett mail till honom och fråga vem han var, vad han ville osv. Det visade sig att han hade startat gruppen för att leta efter andra namnsläktingar i världen och ta reda på mer om hur många det fanns med samma efternamn i världen samt försöka hålla kontakten med dem. Genast förstod jag hur dum jag måste ha låtit när jag först skrev att jag inte ville ha några spam-mail i min inkorg. Jag bad om ursäkt och förklarade lite. Jag hade ju året innan varit på en kurs om Internet och lärt mig alla faror med att interagera med folk man inte kände på Internet. Och nu märkte jag att han bara ville ha kontakt för att lära känna sin sedan länge förlorade släkt. Hans föräldrar visste inte mycket om släkten bakåt och han var genuint intresserad. Jag skrev då till honom och berättade vad jag fått veta av mina föräldrar eftersom vår släkt också hade vandrat ut till ett nytt land och att det var fantastiskt att hitta någon som man kanske var släkt med på andra sidan jordklotet!

Vad har detta med snällhet att göra, tänker du säkert. Jo, eftersom man bara har en chans att göra ett första intryck, både i verkligheten och i cyberspace, gav vi varandra en ny chans båda två. Jag misstrodde honom men han gav mig en chans till ny kontakt igen och jag gav honom en chans att förklara vad allt handlade om innan jag tog bort hans mail.

Detta gjorde att jag fick en helt annan syn på Facebook än tidigare då jag bara trodde att det var ett nätverk för professionella yrkesmän i politiken. Jag var fortfarande inte aktiv ute på FB, annat än att jag följde den här killen när han hittade nya släktingar. Tiden gick och så småningom lärde jag mig mer och mer om Facebook men tog det lite lugnt ändå. Sedan en dag tänkte jag att jag kanske också kan söka efter någon, kanske en gammal vän jag inte sett på länge eftersom Facebook fanns över hela världen. Sagt och gjort och jag blev så glad att jag hittade mina gamla vänner, en efter en. När jag fick kontakt med en hittade jag ytterligare andra vänner bland dennes vänner och så var det igång! Jag hittade massor av vänner som jag inte hade varken adress eller telefonnummer till, både i Sverige och utomlands. Detta blev min räddning från att bli helt isolerad när min dotter blev så sjuk att jag inte kunde leva ute IRL. Jag kunde prata med folk och socialisera hemifrån, trots att jag inte hade jobb eller vänner där jag bodde, nyinflyttad som jag var, utan att känna någon i en helt ny stad.

Min introduktion till sociala medier var i samband med ”snällhet” från två människor som hjälpte mig öppna upp kanalen ut till Sverige och världen via Facebook. Och idag sitter jag och jobbar med FB varje dag! Jag har fått över 600 FB-vänner och ser att snällhet visst lönar sig i allra högsta grad. Jag fortsätter! Jag ÄR snäll och utövar snällhet med gott samvete.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.