Snart är det din tur att leva i fattigdom

Av Sami Sulieman, företagare
VD för Prescott Lewis 

Allt oftare hör vi om den hemska verkligheten idag: Pensionärerna blir allt fattigare. Det har varit blandade reaktioner, men många sympatiserar med pensionärerna utan att riktigt förstå att det snart är deras tur.

Sami SuliemanJa, om 5-10 år eller om kanske 15-20 år är det din tur, din tur att leva i fattigdom. Det är nämligen inte så att din pension kommer att bli bättre än deras. Ännu värre blir det om du räknar med din partners inkomst och på så vis förlitar dig på två inkomster.  Den hårda sanningen är att denna andra inkomst plötsligt kommer att falla bort – en dag står du där själv. Ett öde som kommer att drabba oss alla – lika säkert som att vi betalar skatt. Och värst är det för kvinnorna.

Kvinnor har nämligen sämre pension än männen och får därmed svårast att klara sig om mannen går bort. Att mannen går bort tidigare än kvinnan är dessutom mycket vanligt och därför något som många kvinnor lär bli utsatta för. Med det sagt innebär det dock inte att männen har det lätt. Sanningen är snarare att de flesta av oss kommer att få klara oss på bara 50% av vår inkomst.

Värre blir det om vi dessutom ser till efterlevnadsskyddet där man i regel inte får mer än 250 000 kronor när ens partner går bort. Detta är relativt lite pengar om du till exempel skulle ha en levnadsstandard och lån på boende som totalt kräver just två stycken heltidslöner. Hur ska man då kunna bo kvar i sitt egna hem med vanliga 1,5 – 2,5 miljoner kronor som bostadslån? Det krävs utöver detta ytterligare utgifter för att kunna driva ett hushåll. Situationen blir snart ohållbar.

Hur kan vi då vara så säkra? Jo, de kunder vi träffar som är 55 år eller äldre, vår målgrupp, har inte någon egentlig koll på hur det ligger till med pensionen. De har ingen aning; inte mer än 10 % av de vi träffar vet hur illa det ligger till och inte heller mer än 10 % är nöjda med sin situation, eller ens tror att de kommer att kunna klara av den. Tittar vi istället mot våra pensions- och efterlevandeutredningar ser siffrorna inte vidare bättre ut. Resultatet av dessa visar liknande siffror – hela 90 % säger att deras pension är otillräcklig och att den blir katastrofal om deras käraste går bort.

Är det svårt att ta in? Det är det för många och de flesta reagerar instinktivt genom att inte reagera. Det är lättast för stunden att tänka att det får vara som det är, rycka på axlarna och sticka huvudet ner i sanden. Lättast för stunden – men inte i längden.

Fler behöver därför utbildas. Fler behöver få koll på hur det fungerar, för denna katastrofala ovetskap kan leda till mycket elände. Vi har därför startat en utbildning för att lära det svenska folket om vad man kan göra för att bekämpa dessa problem, en gång för alla. Och det är viktigt att vi gör just det.

För tänk om vi vänder på det. Tänk om du skulle ha halva din lön idag: Hur lång tid skulle det ta innan situationen blev omöjlig? Hur lång tid skulle det ta innan läget blir kritiskt? Min gissning är: Inte så lång tid.

De7stegen

 

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.