Ta dina drömmar på allvar

Av Anette Prager

Jag har försökt leva Svenssonliv men det går inte, om jag inte visste hur det var att vara livrädd och göra det ändå skulle jag inte ha lika bra förutsättning att hjälpa andra människor.

IhrénDetta berättar Ihren Abrahamsson coach författare och internationell föreläsare bosatt i Norge men med hela världen som sin arbetsplats.   Vi har vårt möte via Skype och detta är exakt så som Ihren menar att man ska kunna jobba nu när alla är uppkopplade. Jag vill kunna sitta på Hawaii och ha mina möten inte vara bunden av en fysisk plats säger Ihren.   Hon har länge försökt hitta ett sätt att kunna förena sitt stora intresse för människor resande och andra kulturer med ett fungerande arbetsliv. Detta har inte alltid varit lätt eller självklart och hon har som så många andra fått lära sig att inte ta sina drömmar på allvar. Hon menar att det gör något med oss när vi lever efter andras premisser och inte tar oss själva på allvar.

Ihrens stora intresse för människor har lett henne till olika arbeten bland annat inom rehabilitering. Hon har erfarenhet av arbete både inom kommunen och kriminalvården men kände att dessa arbetsplatser var väldigt begränsande för henne personligen och att hon inte fick möjlighet att använda hela sin potential.

Ihren kom i kontakt med Bob Proctor som är en otroligt erfaren affärscoach i världsklass och jobbar över hela världen. Mötet med Bob var livsomvälvande för henne. Han hade jobbat med medvetenhetsprocessen och personlig utveckling i 50 år. Hon beskriver honom som ett 80 årigt krutpaket och det var via honom och hans sätt att jobba som hon började se att man kan ändra sitt sätt att tänka radikalt och få tillgång till ett liv med en helt annan frihet. Nycklen var Multiple Sources of Income. Något som Ihren menar är känt hos många personer i världen med god ekonomi.

Att vara knuten till ett endast ett arbete gör oss sårbara. Många är så rädda att förlora detta arbete och den fasta inkomsten att de står ut trots att de vantrivs eller egentligen skulle vilja göra något annat. Det skapar ett låst läge och man kan uppleva att man sitter fast och att det inte finns några vägar vidare. När vi skapar flera inkomstkällor kan vi samtidigt våga göra mer av det som faktiskt ger oss glädje.

Är det inte vansinne att gå till ett jobb som du inte tycker om när möjligheterna ligger framför dig att skapa det du vill?

När Ihren började arbeta med Bob började det hända nya saker i hennes liv. Han hade en kunskap som hon inte hört om i någon skola. Han lärde henne om förändringsprocessen, att vi styrs i mångt och mycket av våra vanor. Om hur vi kan förändra vanor och tankesätt för att kunna hitta sätt att jobba med det vi verkligen älskar och tycker är roligt och faktiskt kunna leva på det. Vi har många konstiga och begränsande idéer om att vi inte skulle kunna jobba med vår hobby eller det vi tycker är roligt och lustfyllt. Att våga förändra sitt sätt att förhålla sig till inkomst och arbete väcker även rädslor. Ihren menar att hon trots att hon varit livrädd vågat ta klivet ändå. Hon ser dock sina egna erfarenheter som mycket värdefulla, hade hon inte själv gått igenom så mycket och fått jobba med sina egna hinder och rädslor hade hon inte haft lika mycket att förmedla till andra.

Något som också var speciellt med Bob Procter var att han i motsats till de flesta av oss fått lära sig att hans sensitivitet var något bra. Liksom många andra sensitiva personer upplevde Ihren att hon inte fått lära sig att dra nytta av sin känslighet och att den kunde vara något bra. Hon hade en ambivalens och menar att så länge hon inte själv kunde värdera den sidan av sig själv så blev hon inte tagen på allvar av andra. Det hela handlar dock menar hon om att vi måste ta oss själva och våra känslor på allvar och börja bekräfta oss istället för att förakta oss då börjar det snabbt hända bra saker även i det yttre.

Det har skrivits många böcker de senaste åren som utgår från begreppet Highly Sensitive Person myntat av psykologen Elaine Aron.  I korta drag handlar detta om att ungefär 20 % av alla människor har en högre sensitivitet vilket kan innebära oerhört värdefulla egenskaper att besitta. Dock är ju så mycket i samhället och arbetslivet inrättat efter de som inte är fullt så högkänsliga vilket gör att många sensitiva personer får höra att det är något fel på dem och också får det tufft i ett stressigt hårt klimat.

Ihren lanserar i oktober sin 5:e bok Sensitiv og Sterk. Till att börja med släpps den på norska i Norge där hon bor men tanken är att den ska översättas till engelska. Hon har flera bokprojekt på gång och jobbar med att bygga nätverk över hela världen och undervisa människor hur de kan skapa sig flera inkomstkällor.

Hon ser sig gärna som en inspirerande förebild och hennes tips till dig som vill bryta dig loss är, Hittar du inte jobbet du vill ha så skapa det!

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.