Tänk om det är det som du gör lättare än alla andra är det som du kan göra business av?

Av Andrea Nilsson

Oftast tror vi att driva företag behöver vara svårt och hårt arbete. Tänk om du har talanger och gåvor som du utför så lätt att du tänker att alla andra människor också kan göra det med samma lätthet. Tänk om det inte stämmer? Tänk om det är precis det där som du blir glad av och som du gör med en slags lätthet som du kan skapa en business av? Vad är det du gör med lätthet?

När jag fick den frågan av en klok person började jag fundera. Jag kom fram till att jag med lätthet höll kontakten med människor jag mött i alla möjliga sammanhang. Jag hade lätt att skapa kontakt, upprätthålla kontakt och veta vem jag skulle kontakta i vilket ärende. Jag kom även fram till att jag har lätt för att känna av andra människor, hur de mår, vad de vill (även om jag självklart kan ha fel). På något sätt kände jag ofta intuitivt på mig hur det låg till med den saken. Även detta var något som andra tyckte var krångligt och det förklarade varför jag så många gånger blivit arg när andra inte kunnat läsa av mig lika lätt. Vidare kom jag på att det här med att organisera kurser, skapa material, dra folk till kurserna, fixa med lokal, fika och andra praktiska saker var kul och lätt för mig både när jag och andra höll kurs.. Att jag har andliga gåvor och jobbar energimässigt med andar var däremot en av de sakerna som jag visste att andra tyckte var både svårt eller rent nonsens.

Utifrån vad som var lätt för mig skapade jag mitt företag Soulroom. Mitt företag bygger på det som jag gör mig glad och som jag har talang för. De olika tjänsterna jag säljer ändrar sig hela tiden. Det sker naturligt eftersom jag utvecklas och mitt företag följer mig. Då är det lätt att sälja det som jag själv tror på och det är lätt att dra in pengar på det som jag ändå tycker är kul. Om något i mitt företag inte längre skulle kännas roligt skulle jag plocka bort det.

Om du kunde skapa ditt egna företag som du kunde fylla med precis vad du ville, vad skulle du vilja att det innehöll då? Vilka skulle ingredienserna vara? Vad får dig glad? Vad var dina drömmar som barn? Vad vill du göra på dagarna? Vad gör du lättare än alla andra du känner?

Jag vet att det låter för lätt och att du tror att det måste finnas en affärsplan, en budget, marknadsundersökningar. Men tänk om inte det behövs? Tänk om du bara kan börja göra mer av det som du redan gör lätt och ta betalt för det? Det finns information på internet om det mesta. Hur du registrerar ditt företag eller hobbyverksamhet. I princip kan du betala andra för att de ska sköta allt det som inte du vill, tills exempel bokföringen, bokningar eller annat.  Då kan du ägna dig åt det som du är bra på. Det är lättare än du tror. Du kan även starta ditt företag vid sidan av din anställning och bygga upp det i den takt som känns okej för dig. Det är inte svart-vitt.

Jag vill väcka din lust att skapa, för att starta ett företag är att skapa och vara kreativ. Alla framgångsrika företag börjar med en idé som väcker något inom den som kläcker idén. En energi och motivation att utveckla idén från dröm till verklighet. Om du fick oändligt mycket pengar som aldrig tog slut, vad skulle du vilja ägna dina dagar åt då? Vad skulle kännas meningsfullt att syssla med på dagarna? Börja ställa de frågorna till dig själv och se vad som väcks.

 

Hur får du andra att förstå dig? Hur nyfiken är du på att förstå andra människor? I september lanserar Ariton Förlag boken ”Mer än bara ord: på tal om framgångsrik kommunikation”, en antologi där 28 kvinnor delar med sig av sina bästa kommunikationstips. Andrea Nilsson medverkar med kapitlet ”Kommunikation om det svåraste”.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.