Texter för nöjda uppdragsgivare och en bättre värld

 Av Malin Hankin

Att läsa välskrivna och genomtänkta texter gör mig varm och hjärtat. Skribenter som tänker till för att hitta de absolut rätta orden och formuleringarna återger mig tron på människans inneboende godhet och omsorg om det stora i det lilla. Att värna om språket och inte låta falla i glömska hur nyansrikt, humoristiskt och intrikat det kan vara – det är min livsuppgift!

När jag berättade för min mammas faster Anna att jag ville bli författare när jag blir stor skrattade hon länge och hjärtligt. Redan som femåring reflekterade jag över att det, i all hennes välvilja, var ganska otrevligt och olämpligt av henne. Om det var anledningen till att jag la författarplanerna på hyllan vet jag inte, men därefter ville jag istället bli ridare och veterinär.

Skrivande
Men jag har alltid skrivit. På ett födelsedagskalas fick jag inte bara en utan två fint mönstrade dagböcker – vilket medförde en viss skyldighet; när jag hade skrivit färdigt i den ena dagboken var det dags att uppdatera den andra. Och sedan var det igång – så fort tillfälle gavs för att bidra i skrift var jag med. På högskolan i Gävle skrev jag artiklar för Gefla Högtryck, jag tog dokumentationsuppdrag för FoU och andra organisationer, jag skrev produktbeskrivningar på Hecapack, texter för internkommunikationen på Ericsson i San Diego, dokumenterade event för SWEA, komponerade fest- och andra tal på Talförmågan (se nedan) och alla möjliga kommersiella texter på AAR Translator. Dessa erfarenheter har jag nu trattat ner i HankinCopy och skapar, redigerar, skriver och korrigerar texter på uppdrag av vitt skilda företag och organisationer. 

Företagande
Min pappa var egenföretagare under större delen av min uppväxt och min bror är entreprenör ut i fingerspetsarna. Så jag har det nog lite i blodet jag också. De är mina förebilder och bollplank. Att de är väldigt olika i sitt företagande ser jag bara som positivt; pappa är säkerhetsorienterad medan lillebror Daniel inte har några som helst hämningar.

Läsande
Så länge jag kan minnas har jag läst mycket. Jag tror faktiskt att det är en förutsättning att läsa mycket för att vara en duktig skribent. Alla ord och formuleringar som konsumeras skvalpar någonstans i hjärnbarken och kan förhoppningsvis lirkas fram när de behövs. Det finns så många bra och funktionella ord – vi borde använda fler oftare!

Grammatik
I skolan var svenska mitt favoritämne. Att grunna över en bisats och slutligen avslöja ett ovanligt lurigt sättsadverbial som försökte passera som något annat tyckte jag helt enkelt var jättekul. På gymnasiet gav min svensklärare Jan Ringdahl omdömet ”Malin skriver påfallande korrekt men med usel kommatering” på en uppsats. Jag anser att jag numera behärskar kommateringen.

Kreativitet
På somrarna rensade jag rabatter i Lund. Det var ett perfekt sommarjobb på många sätt och vi var flera som återkom år efter år. Medan vi gick där på vad som numera är Ideon och rensade i vått och torrt gick våra hjärnor på högvarv och vi skapade dikter, sånger, rim och tal. Ur detta kreativitetsflöde startade jag och medrensaren Jenny Maltesson några år senare Talförmågan – en internetbaserad talskrivarservice. Vi skrev tal för bröllop, födelsedagar, avtackningar och faktiskt en begravning.

I lugn och ro
Jag har aldrig varit speciellt bra på att formulera mig och argumentera i tal. Kanske för att ramarna ofta inte är givna, det är inte klargjort hur mycket jag ska rekapitulera eller hur stor plats jag får ta. Nej, jag föredrar att skriva. Då kan jag i lugn och ro fundera över vad som egentligen är den springande punkten, undanröja riskerna för missförstånd och ändra och fila tills jag är helt nöjd och texten passar det sammanhang som den ska användas i.

Utan att överdriva kan jag säga att jag brinner för genomtänkta texter och ett anpassat och korrekt språk. Därför hjälper jag nu företag att presentera de texter som deras produkter förtjänar. Jag är övertygad om att bra texter och ett vackert språk gör oss mer harmoniska, generösa och ansvarstagande. Det är bland annat så jag vill bidra till en vackrare och bättre värld. En text i taget.

 

Foto: Annika Kajblom

Malin på LinkedIn

 

 

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.