Tillhör du de Inbillningsfriska?

Många är de solo- och microföretagare i vårt avlånga land som tvingas vara ”Inbillningsfriska”. Tillhör du dem?

”Ska bara” får en mycket större innebörd när en småföretagare skall bara göra något som måste göras.

Ska bara fixa momsdeklarationen (annars får jag böter), ska bara betala leverantörsfakturorna (annars blir det straffränta och krav – och inga fler leveranser), ska bara fakturera (annars inga pengar in på kontot) ska bara beställa (annars inge leveranser till kunder och därmed missade affärer) ska bara skriva anbudet/offerten (annars blir det stopp i verksamheten) osv…

Listan kan göras hur lång som helst – men hur gör vi då för att undvika allt detta?

Har inte tid

Att inte ha tid att vara ”sjuk” beror ofta på att vi har ett extremt pressat tids-schema och att allt görs i princip i sista minuten.

Gör vad du kan för att hitta rutiner som gör att du ”ligger lite före”.

  • Förbered utbetalningar genom att lägga in dem i din internetbank så snart du får en faktura.
  • Bygg enkla mallar etc för att med minimalt arbete få ut en kundfaktura.
  • Bevaka anbud/offerter och återanvänd underlag så mycket du kan
  • Be om respit när det behövs. Om du normalt är ute i god tid så är det oftast inget problem att få några dagar extra. (Vårt krav på oss själva är oftast större än det omvärlden sätter på oss)

Vad är ”worst-case-scenario” – Har du koll på vad som verkligen händer? Och inte bara gissar att ”det värsta händer”?

Har inte råd

Att inte ha råd att vara sjuk gäller inte minst de av oss som lever på att sälja vår tid, hålla butiken öppen etc… Oftast är försäkringar och liknande inget som hjälper i det korta perspektivet. (Däremot bör du absolut se över ditt skydd för längre avbrott!)

Har du tillgång till all nödvändig information så att du hemifrån kan boka om dina kunder, möten?

Kan du snabbt få in en tillfällig ”vikarie” som kan låsa upp butiken och ta betalt av de kunder som kommer in?

Om du nu ändå måste släpa dig till jobbet – hur kan du lägga upp dagen så att du inte sliter ut dig totalt? Kan du prioritera dina kunder/åtaganden? Kan du göra en del av jobbet hemifrån?

Har inte lust

Några av oss har helt enkelt inte lust att vara hemma – vi värdesätter jobbet och företaget så det får gå före vår egen hälsa.

Hur uppfattas vi av våra kunder om vi står där på jobbet och uppenbarligen borde ligga hemma i sängen istället? Som ”duktiga”? Som ”ingen mes den där inte”?

Är det egentligen omvärlden som missunnar oss att faktiskt få bli friska eller ställer vi för höga krav på oss själva? Att inte vara oumbärlig är ibland en stor anledning till att vi sätter företaget före hälsan.

Har du anställda?

Om du har anställda – hur påverkar din inställning till sjukfrånvaro de anställda? Kräver du att de skall vara på jobbet – eller uppmuntrar du dem till att krya på sig? Vad är bäst på kort respektive lång sikt?

Att ha en kultur där alla jobbar fast de är sjuka kan ju visa på att det finns energi och engagemang utöver det vanliga – men hur ser det ut över tid? Får vi ut mer av ett sådant arbetssätt över ett år eller tär det på produktiviteten?

Dilemmat för oss företagare

Vi vet att det på lång sikt är fel – men på kort sikt finns inget alternativ. SÅ vad gör vi? Jo, vi förhåller oss inbillningsfriska. Så fort vi tar oss några dagar ledigt blommar influensor och andra krämpor upp – får då har vi tid att känna efter och lyssna på kroppen.

Kenneth OE Sundin
www.smebox.com

 

Den här krönikan ingår i vår artikelserie om företagandets utmaningar. Övriga artiklar/krönikor i serien hittar du här.

Kenneth OE Sundin

Kenneth OE Sundin startade sitt första riktiga företag 1986 - sedan dess har det hunnit bli ytterligare ett antal i egen regi och några i delägarskap. Som serieentreprenör har han blivit utsedd till en av Sveriges 500 mest framgångsrika Entreprenörer. Verksamheten har spänt sig över allt i från lokalt återförsäljande till nationellt och internationellt uppbyggande av både återförsäljatnät och egna kunder i mer än 25 länder runt om i världen. Idag jobbar Kenneth OE med företaget SMEBOX AB som bas och via SME Academy, ett nätverk för kunskapen OM och FÖR små företag. Under slutet av 2012 lanseras en helt digital plattform för att förse entreprenörer i solo- och microföretag över hela världen med inspiration, kunskap och utveckling i form av konkreta verktyg och kunskap där han tillsammans med kollegor från många länder delar med sig av erfarenheter, såväl framgångar som fiaskon. Specialområden är Entreprenörskap, Internationella affärer och IT-stöd i verksamheten. Kenneth OE är baserad i Uppsala men har hela världen som arbetsfält.

Kenneth OE Sundin has 7 posts and counting. See all posts by Kenneth OE Sundin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.