Tips till expanderande småföretag

Av Birgitta Sjöstrand

Jag fick förmånen att intervjua Kenneth OE Sundin på SMEBOX AB om hans företagarresa och passade på att få några tips vi småföretagare har god hjälp av.

Kenneth OE SundinKenneth startade sitt första företag redan 1986 inom IT branschen med tre kunder. Han blev tidigt en fena på nätverkande relationsmarknadsföring. Han blev 1989 bäst i Sverige på att sälja system till VVS-montörer och elektriker med hjälp av öl och mackor. Nuförtiden står Kenneth på tre ben i sitt företagande; ett ben är fortfarande IT, ett ben är att hjälpa småföretagare, oftast upp till 10 anställda och det sista benet är interkulturell kompetens på en internationell marknad. Han jobbar gärna med alla tre i kombination.

Internationellt arbete
Kenneth jobbar mycket i olika projekt som sträcker sig över hela Europa. Uppdragen har han fått genom partners i EU-program och handlar om allt från kompetensförsörjning till digitala verktyg för egenmakt (empowerment) och lärande i affärsnätverk, exvis BizLearnNet. Då Kenneth har god insikt i hur man använder sig av offshore till t.ex. Indien föreläser han gärna om detta för att sprida kunskapen till företag som vill expandera.

Globalt tänk
Många unga företag föds globala direkt men fortfarande är det många som inte vågar ta steget utanför Sveriges gränser. Ett tips kan vara när du är utomlands på semester, ta en dag och kolla in hur företag arbetar och gör affärer på den orten eller i det landet, vare sig du är i Thailand, Dubai eller Spanien. Kanske är din marknad just där.

Kenneth är fantastisk på att hjälpa småföretagare att ta sina första steg mot nya marknader, många av stegen ligger på nätet. Han vill tipsa med ett par bra frågor att ställa sig:

1. Gillar du förändring och flexibilitet eller vill du förvalta det som redan finns?

2. Vill du bygga från grunden eller vill du vara en nomad?

Tips för småföretag som vill expandera utomlands:

  • Lär dig engelska
  • Tänk globalt
  • Öka omvärldsperspektivet och bevakningen
  • Digitalisera – Tänk efter hur du kan använda nätet i verksamheten

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

2 reaktioner till “Tips till expanderande småföretag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.