Våga lyckas i ditt företagande

Robert Palotas, Bra Coach AB, är en professionell coach som erbjuder tjänster inom försäljning och rekrytering. En av hans kunder har gett honom titeln Resultatmakare. Redan som treåring visade han prov på entreprenörskap när han sålde sina leksaker till kompisarna i sandlådan för att ha möjlighet att köpa nya leksaker till sig själv.

Robert PalotasVad var det som fick dig att bestämma dig för att bli företagare?
Robert startade sitt första företag 1981.
– Jag var anställd på Intersport i Göteborg när jag fick en strålande idé, berättar Robert. Om vi säljer en träningsoverall till Kalles Rör, varför skriver vi inte då Kalles Rör på den?
Kläder med profiltexter var inte vanligt på den tiden och Roberts chef ville inte bli inblandad. Därför bestämde han sig för att starta ett företag som specialiserade sig på profilering av kläder. Ganska snart växte verksamheten så pass mycket att han helt enkelt inte hade tid att ha kvar sin anställning på Intersport.

Vad är det bästa med att vara företagare?
– Det jag uppskattar mest är friheten att kunna använda min tid på ett sätt som passar mig, svarar Robert. För mig är det lyx att kunna spendera mycket tid med min son eftersom tid är det bästa man kan ge sina barn.

Annat som Robert uppskattar är möjligheten att bevisa för sig själv och andra att ’jag klarar detta’.
– Oavsett om det går bra eller dåligt för företaget så är det min förtjänst. Det är mitt fel om företaget misslyckas och det är min förtjänst om det går bra.

Som företagare har du också möjlighet att arbeta med det du brinner för och fastnar inte lika lätt i vardagens ekorrhjul.
– För att lyckas som företagare måste du ha viljan, säger Robert. Du måste ha den där speciella gnistan för det är mycket jobb med att få igång ett företag. Han menar att det är många människor idag som befinner sig i ett ekorrhjul för att det är där de tror att de ska vara. – De som vågar lämna trygghetszonen och ta steget fullt ut upptäcker snart att de klarar av bra mycket mer än de trodde var möjligt.

Vad krävs för ett framgångsrikt företagande?
– Framför allt måste du våga lyckas, menar Robert. Det räcker inte med att ha en bra affärsplan, du måste också visualisera hur det ser ut när ditt företag är framgångsrikt. Ett framgångsrikt företagande behöver inte vara en stor omsättning utan kan handla om helt andra värden. För Robert är tid viktigt, för någon annan kan det vara vilken sorts uppdrag företaget har.

Roberts tre bästa tips för framgångsrikt företagande:

1) Sök mentorer
Ta del av kunskap och erfarenhet av personer som varit med förr. Ventilera dina idéer. Genom dem får du frågor som du aldrig tänkt på

2) Våga prova – Testa din affärsidé
De flesta framgångsrika företagare har testat mer än en idé. Gör research och testa i mindre skala. Jag gjorde inte det i början av mitt företagande, men nu gör jag det alltid och får helt andra resultat.

3) Gör inte allt själv
När man kommit igång med sitt företag man kan inte göra allt själv, dygnet har bara 24 timmar. Det sliter på sitt eget liv och relationer om du arbetar dygnet runt med ditt företag. Delegera eller ”outsourca” tjänster. Ägna din tid åt det som du är bäst på och släpp det andra till någon som gör det bättre än du.

 

Mer information om Robert och hans verksamhet kan du ta del av här:
http://bracoach.se/

Petra Ariton

Storyteller, skribent, författare, coach och inspiratör som älskar att berätta vanliga människors historier. Mångsysslande livsnjutare som lever efter devisen 'Everything is possible!' Kreativ och driven idéspruta som gillar att ha många bollar i luften.

Petra Ariton has 14 posts and counting. See all posts by Petra Ariton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.