Var tredje vill vara företagare

Var tredje person vill hellre vara företagare än anställd. Det är betydligt fler än de tio procent av befolkningen i Sverige som är företagare i dag. Det visar landets största undersökning om attityder till företagande; Entreprenörskapsbarometern 2012.

Ungefär halva Sveriges befolkning i åldern 18-70 år skulle kunna tänka sig att bli företagare. Unga personer (18–30 år) kan i betydligt högre utsträckning tänka sig att bli företagare än de två övriga åldersgrupperna i undersökningen.

Fler personer med utländsk bakgrund än med svensk bakgrund svarar att de hellre skulle vilja vara företagare än anställd, 39 procent jämfört med 31 procent bland personer med svensk bakgrund.

En knapp majoritet av de tillfrågade, 57 procent, vill driva sitt företag med anställda och 62 procent vill starta företag tillsammans med andra.

Tillväxtverket har jämfört resultaten från Entreprenörskapsbarometern 2012 med resultat från motsvarande undersökning som genomfördes år 2004. Vid båda dessa tillfällen har frågorna riktats till hela befolkningen åldern 18–70 år.

Under de här åren har kunskapen om företagande och tron på den egna förmågan att klara av att starta företag ökat. Det är exempelvis fler som vet vart de kan vända sig för att få information om företagande. Även andelen som tror att de skulle klara av att starta företag har ökat, denna ökning är störst bland kvinnor.

Källa: Tillväxtverket

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.