Vardagliga vanor förverkligar visioner

Charlotte Ahlberg är just nu aktuell som medförfattare i antologin Över mållinjen.

Vad inspirerar dig att medverka i en bok om målsättning?
Jag vill slå hål på myten att ”det är enkelt att nå mål” liksom på övertygelsen att ”det går inte att nå mål”.

För att nå mål behöver vi ha vanor i vår vardag som tar oss i riktningen mot vårt mål. Vi kan bara göra saker NU. Vi kan så klart skjuta upp saker för att gör dem imorgon men det är ett NU när vi gör det.

Ditt kapitel heter vardagliga vanor förverkligar visioner vad menar du med det?
Om du skall få in arbetet mot målet i din vardag så måste det vara enkelt, en del av dina vardagsvanor. Annars kommer du, helt enkelt, inte till skott. Dina vardagsvanor låter dig göra saker bit för bit. T ex om jag skall springa ett maraton så behöver jag träna lite varje dag för att nå mitt mål, eller när jag skall måla om mitt hus så behöver jag dela upp arbetet i etapper. Det samma gäller oavsett vilket mål jag än sätter, det behöver delas upp för att kunna bli en naturlig del av vardagen.

Du lyfter frågan: Tar detta mig ett steg närmare mitt mål? Vad betyder det?
Detta är en värdefull självcoachingsfråga. Tiden är den mest demokratiska resurs alla har, 24 timmar per dygn. Både jag och du fyller lätt ut tiden, men frågan som vi behöver ställa oss själva är ” Tar det jag gör nu mig ett steg närmare mitt mål? ”Om du kan svar ja på den frågan så är det strålande, men om du drömmer om något annat då behöver du börja göra saker annorlunda. Du behöver förändra dina vanor.  Fördelarna med vanor är att du inte tänker på dem, du bara gör dem. Människor gillar vanor för det gör att det går åt mindre energi i vardagen. Vanor gör oss smartlata helt enkelt. Därför är de vanor som du väljer i vardagen det som förverkligar visioner, det du drömmer om och vill uppnå.

Pengar och målsättningar hör ihop säger du?
Ja, ekonomiska drömmar handlar aldrig om pengar. De handlar om vad du kan göra när du har pengar och de känslor du får när du lever det liv du längtar efter. Därför behöver du förbereda dig på att målsättningar alltid innehåller ekonomiska beslut. Och du kommer att behöva betala ett pris för att nå ditt mål. T ex sluta köpa kläder för att spara till en resa eller starta ditt eget företag.

Vad är dina bästa tips för att nå dit man vill?
Mina personliga knep för att nå mål är:

1.       Ha en tydlig målbild.

Forma en bild kring vad det är jag vill uppnå. Det kan vara en mental bild eller en skiss på ett papper. Denna ”bild” fyller jag sedan med detaljer allt eftersom tiden går.  I början är bilden suddig men efterhand blir den allt tydligare. Men, det är minst lika viktigt att jag har klart för mig vad jag inte vill. T ex om min målbild är att utveckla mitt företag behöver jag se upp för att falla tillbaka och göra som jag alltid gjort istället för att pröva nya vägar.

2.       Göra två saker samtidigt.

Det här med 24 timmar, det gör att jag hela tiden kombinerar saker. Se på film och stryka, lyssna på podd och promenera. Ta ett bad och reflektera över en affärsplan.

3.       Rutiner med små steg

Om jag skall skriva ett kapitel i en bok så samlar jag varje dag små tankar och inspirationstips i en anteckning i mobilen. När jag sedan skall sätta mig och skriva har jag materialet och tankarna nedtecknade och det återstår att bearbeta det.

Vad är dina bästa tips för att undvika misslyckande?
Hinder och misslyckande är den andra sidan av att nå målen, därför kommer du på ett eller annat sätt att stöta på dem. Hinder är bra, för de får dig att stanna till och reflektera om du är på rätt väg. Vet du tillräckligt starkt ”varför du vill nå ditt mål”, så kommer du att orka fortsätta hela vägen. Tvivlar du och undrar, ”varför vill jag?” kommer du att ge upp. Du har glömt att förankra målet i ditt hjärta. Förankringen i hjärtat är det som ger dig drivkraft för att orka sträva för att nå målet.

Om Charlotte Ahlberg
Till vardags är hon föreläsare, Business Coach och styrelseproffs. Hon är kvinnan som myntat begreppet: ”Din Penninglagbok”. Den förklarar hur just du fattar dina ekonomiska beslut. Hon är grundare till Ekonomisk Coaching i Sverige, och under sin uppväxttid tillbringade hon mycket tid med Mormor Axin, som startade företag redan på 1930 –talet. Hennes mormor har bidragit till att det är självklart för Charlotte att ”kvinna är lika med företagare”. Många talar om Charlotte som en ”wize lady” som tar hänsyn till både det hjärtat vill och plånboken behöver.

I december lanserar Ariton Förlag boken Över mållinjen, en antologi där 20 kvinnor delar med sig av sina erfarenheter om målsättning. Charlotte Ahlberg medverkar med kapitlet ”Vardagliga vanor förverkligar visioner!”.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.