Vi tjejer måste bli bättre på att peppa varandra

Av Nina Jansdotter

Rebecca Sundvall är 26 år och kommer från Stockholm. Hon jobbar som social media specialist på ett tech-bolag som heter Trustly samt driver podcasten Tjejpeppspodden, där hon lyfter kvinnliga förebilder inom olika branscher. Dessutom driver Rebecca ett community för kvinnor på Facebook som heter TjejPeppspodden, där hon och andra hjälper företag att på olika sätt nå ut via sociala medier.

Rebecca inleder intervjun med att berätta att hon själv älskar att lyssna på poddar, då man kan lyssna på poddarna när som helst och man slipper ha en skärm framför sig. Så många medier idag går, enligt henne, ut på att man måste visa upp sitt yttre och jag tror att det i många fall kan göra att man fokuserar på hur man ska se ut utåt istället för att bara fokusera på samtalet. Podcasts är därför ett väldigt tacksamt medie att använda sig av när man vill framkalla naturliga åsikter och konversationer så därav tyckte jag det kändes mest lockande, menar hon.
– Det finns så många viktiga frågor att belysa när det kommer till jämställdhet och jag tror verkligen på vikten av kvinnliga förebilder. Om jag med hjälp av min podd kan lyfta fram kvinnor som driver viktiga initiativ eller som jobbar i mansdominerade branscher och på så sätt inspirera så har jag lyckats, säger Jessica, entusiastiskt.

Kvinnor tjänar bara 88% av männens lön. Det betyder att om en arbetsdag är mellan 8-17 så slutar kvinnor att få betalt 16.02. Detta leder till att vi bara får ut 68% av vad männen får ut i pension. Dessutom så gick 2017 endast 2% av allt investeringskapital till kvinnliga entreprenörer, enligt Rebeccas efterforskningar,

Det blir säkert bättre framöver, menar hon, men om takten mot ett mer jämställt samhälle inte ökar så kommer Sverige inte att ha lika löner förrän år 2050.
– De här är bara några av de anledningarna till varför jag valt att starta Tjejpeppspodden, en podd där jag vill inspirera tjejer att ta sig fram i både karriär och i liv genom att lyfta peppande kvinnors historier.

Responsen på hennes podd har varit fantastiskt, fortsätter hon. Det har såklart varit många utmaningar som det tekniska, att utveckla sin intervjuteknik när man inte är journalist i grunden och så vidare men i det stora hela har allt gått bättre än vad hon först trodde.
– Jag blir kontaktad nästan varje dag av både kvinnor och män som uppskattar det jag gör och tycker det är viktigt.

Hur hittar du dina gäster?
– I början gjorde jag research på Google och sociala medier och sedan mailade jag de som verkade intressanta. Jag har också fått väldigt mycket rekommendationer från Tjejpeppspoddens lyssnare och nu hör folk av sig varje dag som antingen vill vara med eller som vill sätta ihop mig med kontakter. Det är så fantastiskt att så många redan börjat engagera sig!

Det är verkligen att få träffa så många fantastiska kvinnor med så mycket kunskap i olika områden. De som vill delta i podden är oftast såna som tycker det är viktigt att lyfta varandra och på olika sätt hjälpa till, fortsätter Rebecca. Det är enligt henne väldigt inspirerande att få omge sig med så mycket drivna människor och att de är villiga att dela med sig av sin expertis!
– Man säger ju att man är ett resultat av de människorna man omger sig med och det är verkligen så sant.

Att få ihop tiden är utmanande
Rebecca jobbar ju, som nämndes i början av artikeln. som sagt heltid och driver podden på sidan om. Dessutom älskar hon att träna och att vara med vänner, så det som utmanar mest är att bibehålla balans i vardagen, förklarar hon.
– Jag tror att så länge man älskar det man gör så kan man jobba hur hårt som helst men det är också viktigt att se till att man tar hand om sig själv. Det är inte bara viktigt att äta bra, träna och få tillräckligt med sömn utan man måste också få ta tid när man bara gör något för sig själv.

Familj, vänner, ens egen hälsa och att ha kul ska alltid gå först och det är något hon, verkligen försöker leva efter, men det kan, ibland vara svårt att få ihop alla delarna, liksom för alla andra kvinnor som är aktiva med många bollar i luften samtidigt.

Planerna för podden framöver
Rebecca kommer fortsätta att släppa nya avsnitt av Tjejpeppspodden varje söndag, fortsätta bygga nätverket TjejPepp på Facebook och förhoppningsvis så kommer hon att kunna anordna fysiska träffar när tiden är rätt.
– Jag vill bygga en starkt tjejpeppscommunity både on- och offline! Mina mål är att inspirera tjejer att följa sina drömmar, att sprida kunskap och att få tjejer att våga!

Rebecca  har fått många meddelande från kvinnor, som skrivit till henne och berättat att de fått den där extra pushen att starta igång sin egna företag eller andra drömmar de har velat förverkliga, efter att ha lyssnat på podden och det är exakt det hon strävar efter.
– Vi tjejer måste bli bättre på att peppa varandra och om jag lyckas sprida lite pepp så har jag uppfyllt alla mina mål!

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.