Vikten av att ha en bra kravprofil vid rekrytering

Av Nina Jansdotter

JennyVigrenKravprofilen är det dokument som man använder för att definiera vad man är ute efter hos en kandidat när man ska rekrytera. En väl genomarbetad kravprofil visar bland annat vilken erfarenhet och utbildning som krävs, vilka arbetsuppgifter som ingår i rollen, lönenivå, hur rollen eventuellt utvecklas med tiden, med mera. Den innehåller med fördel även de lite mjukare värdena så som personlighet och liknande. Kravprofilen är ett internt dokument och används som underlag vid framtagande av annonsen säger Jenny Vigren, marknadsansvarig för rekryteringsföretaget Roi Recruit.

 Jenny framhäver att kravprofilen och annonsen inte är samma sak, vilket är något de ibland stöter på. När de hamnar i denna situation så skickar de alltid över en mall över hur en kravprofil kan se ut. Ibland räcker det med att ställa rätt frågor för att få fram en bra kravprofil, och företagen har nästan alltid svaret fast än att de kanske inte alltid vet om det, tillägger hon.
– Att skriva en kravprofil är ett samarbete mellan dem som kommer att arbeta med personen som blir anställd och dem som hanterar rekryteringsprocessen. Viktigt är att de personer som är beslutsfattare i anställningsprocessen är involverade i kravprofilsbeskrivningen, annars är risken att de tycker att kandidaterna de träffar är helt fel för tjänsten och allt arbete går till spillo. Var däremot observant på att inte få allt för många kockar till att laga soppan., säger Jenny med eftertryck.

En genomarbetad kravprofil gör rekryteringsprocessen lättare
Genom att ha en genomarbetad kravprofil så blir rekryteringsprocessen helt enkelt lättare, fortsätter hon.  Det blir enklare att skriva annonsen för att det finns ett underlag på vad man letar efter. Det blir lättare att sålla bland ansökningarna eftersom kriterierna finns i kravprofilen samt det  blir även lättare hålla första intervjuerna eftersom man vet vad man ska fråga efter, enligt hennes erfarenhet.  Rekryteringsprocessen blir helt enkelt enklare . Men  det viktigaste av allt , eftersom man vet vad man är ute efter så blir det svårare att göra fel, menar Jenny.

Finns det nackdelar med en kravprofil?
– Personer som inte är vana vid kravprofilsdokument kan uppleva det som omständligt att ta fram en sådan. Det är en hel del frågor som ska besvaras och alla involverade måste komma överens om slutprodukten. Men man har egentligen inget val, hoppar man över kravprofilen blir det garanterat 100 gånger mer omständligt eftersom det kommer att visa sig att man internt inte var särskilt överens om vad för person man ska rekrytera. Detta skapar fördröjningar i rekryteringsprocessen, spill av arbetstid och internt gnissel.

Utan en kravprofil blir rekryteringsprocessen dock enligt Jenny lite som ett lotteri, eftersom man inte definierat internt vad man faktiskt eftersöker. Risken är då att det blir en felrekrytering som kan kosta företaget mycket pengar.  Där fakta inte finns som underlag får gissningar och magkänsla en för stor genomslagskraft, tillägger hon. Ofta sker denna felrekrytering enligt henne på grund av att man anställer en person vars personlighet tilltalar företaget men som kanske inte har rätt erfarenhet och kompetenser för tjänsten.
 – Det största och vanligaste felet är att man slarvar igenom en kravprofil eller återanvänder en man hade sedan tidigare till samma tjänst, fast flera år tidigare. Det skapar en rekryteringsprocess på felaktiga förutsättningar och kan resultera i en felrekrytering, säger Jenny.

Hur ska man göra istället?
– Ta tiden som krävs för att skriva ner allt som skall skrivas ner i kravprofilen  och du har igen det mångfalt! Tänk både på hur företaget ser ut idag och hur det kommer att utvecklas. Kanske krävs det andra kunskaper och erfarenheter av kandidaten om ett år?  Använd en mall, det finns många mallar på nätet som man kostnadsfritt kan använda för att få ordning och reda.

De flesta som arbetat med rekrytering känner enligt henne till vikten av en kravprofil, och detta kommer inte att förändras. Däremot så blir vi mer och mer upptagna med allt möjligt och det blir lätt att man stressar sig en igenom skapandet av en kravprofil när man ar mycket annat att göra.
– Ett bra tips kan vara att låta någon annan som är involverad i rekryteringsförfarandet att läsa igenom kravprofilen, avslutar Jenny Vigren.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.