Vikten av att ha en positiv attityd till sig själv och det man gör

Av Nina Jansdotter

Anton Sörqvist Mosa är 22 år och är redan Sales Manager på Key Solutions huvudkontor i Göteborg. Vid 19 års ålder flyttade han hemifrån och lärde sig då att han själv behövde skapa någonting från ingenting och på den vägen är det. Försäljningsyrket såg han från början som någonting han bara halkade in på och inte trodde att han skulle fortsätta med. Sedan när han förstod att man genom seriöst och hårt arbete kan bli väldigt duktig säljare som kan inspirera och hjälpa andra, så valde han att fortsätta.

Anton Sörkvist MosaKey Solutions blev nyligen utsedda till Sveriges andra bästa arbetsplats i tävlingen A Great Place to Work vilket motiverar honom att jobba ännu mer fokuserat.
– Jag inser att alla företag, oavsett bransch behöver framåtsträvande och positiva individer som tar ett ansvar för försäljningen och skapar behov på marknaden så att företaget blir lönsamt. Det jag lär mig inom försäljning tar jag med mig överallt i hela livet, säger Anton entusiastiskt.

Du avancerade snabbt till chef, hur kommer det sig tror du?
– För det första gillar jag inte att använda ordet chef. Jag vill kalla mig själv för ledare. En person som gått igenom alla de utmaningar och gjort alla framsteg som krävs. En som dragit lärdomar av sina erfarenheter och sedan har blivit duktig på att förmedla dessa vidare.

Något som Anton också poängterar som viktigt är att han framförallt också lyssnat på sina ledare och att han alltid vetat att de har velat hans bästa i alla lägen. Illojalitet kan vara det största misstaget som många gör, tillägger han.

Hans mål var att bli ledare
Tidigt när han började jobba med försäljning så satte han upp som mål att bli ledare. Dock hade han en helt annan bild av vad ledarskapet skulle innebära innan han började lära sig hantverket på riktigt.
– Under min företagsutbildning så lärde jag mig vad ledarskap utan titel innebär. Det spelar ingen roll vad som står på visitkortet. Alla personer i alla organisationer kan vara ledare och förebilder genom att hantera allt man tar sig an med världsklass. Det gjorde jag och på den vägen växte jag och blev en ledare.

Du har en väldigt peppande attityd, vilken roll har den spelat i din karriärutveckling?
– Tack så mycket, min attityd betyder allting för mig. Jag vet var jag kommer ifrån. Varje gång jag möter utmaningar i livet, så ser jag tillbaka på allt som hänt under min uppväxt och det jag har gått igenom. Då tänds lågan inom mig att vilja bevisa för mig själv att jag kan gå precis hur långt som helst. Att det är endast är jag själv som sätter begränsningarna, säger Anton med eftertryck.

När han var liten fick han räkna påläggen på mackan, för att de skulle räcka veckan ut. Det var antingen en ostskiva, eller en skinkskiva, inte båda två. Hans mamma jobbade dubbla jobb så länge han kunde minnas. Hon såg till att han och hans syster hade allt som krävdes för att de skulle må bra inte sakna något.
– Genom att jag minns hur hon strävade så vet jag vilken möjlighet jag har att förändra min framtid genom mitt eget arbete. Så utav respekt för mina föräldrar så ger jag aldrig upp, och jag är dessutom redo att göra det som andra inte är redo att göra för att lyckas.

Varför tror du att många på arbetsmarknaden har en lite mer negativ attityd?
– Det beror på många faktorer som exempelvis samhället, uppfostran, skolan. Hur lätt det är att bara leva. Du får allt du behöver och klarar dig bra utan att behöva arbeta. Ju mer du har att kämpa för, desto mindre utrymme har du för negativ attityd. Det är för lite ungdomar i samhället som vet att det faktiskt är enkelt att bli framgångsrik, om du börjar följa vissa riktlinjer som många föreläsare förespråkar, säger Anton

Om fler ändrade sin attityd skulle fler nå framgång
Effekten av att fler peppade upp sig skulle enligt Anton bli att fler fick fenomenal framgång på arbetsmarknaden. Det finns så otroligt mycket potential där ute. Vi som växer upp i informationssamhället har så otroligt bra tillgång till bra information tillägger han.  Utmaningen är att lägga ner sin tid på rätt saker och tillsammans med rätt människor.
– Om man omger sig med rätt människor, de som ser möjligheter så finns det ingen begränsning på hur hög livskvalité du kan uppnå.  Blunda och tänk i tre sekunder på hur din absolut största förebild lever. Ställ dig sedan själv frågan varför du också skulle förtjäna att leva så? Peppa dig själv. Bestäm dig för att inte nöja dig med ett medelmåttigt liv. Du förtjänar så mycket mer!

Ditt liv och din situation är resultatet av dina handlingar och ingen annans, menar han.  Självklart har vi alla haft olika förutsättningar. Men samtidigt är allt relativt.

– Hur kommer det sig att en person som föds utan armar och ben, idag är en utav världens främsta föreläsare inom entreprenörskap och hur man lever ett liv fullt av glädje.

En bra sak att börja med, berättar Anton är att skriva en tacksamhetslista över allt du håller kärt. Även det som gör dig tacksam i ditt arbete. Sen ska man enligt honom sätta den på ytterdörren eller lägga den som bakgrundsbild i mobilen. Som en påminnelse om vad du är glad och tacksam för i ditt liv. Detta kommer att göra dig stark säger han. Det gör att du kommer att kämpa hårdare för det du vill uppnå.

Umgås med rätt människor
Enligt Anton är det även viktigt att omge sig med människor som ger rätt energi. Omge dig med rätt människor som ger dig energi. Förr eller senare behöver du klippa banden med människor som drar ner på dig, säger han.
– Vänd på det. Skulle du dra ner och vara negativ mot en person som du bryr dig om och älskar? Om svaret är ja så förtjänar ni varandra. Om svaret är nej, så är du en god människa som vill dina nära och kära väl och då behöver du ta reda på vilka som känner likadant för dig.

Även om du anser att jag har rätt, eller ifall jag har fel, så blir det din verklighet, poängterar Anton. Det är dags att vakna upp och ta tillvara på möjligheterna som ges därute.
– Ge mer, när andra ger upp. Gå längre när andra stannar. Den upplyftande känslan som du fylls utav, när du lyckats med något, ger den positiva attityden en skjuts. Ju fler framsteg du gör, desto enklare blir det att leva en positiv livsstil.  Glöm bara inte att belöna dig varje gång du gör framsteg.

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.