Vindarnas Hus – från semesterplats till mötesplats

Av Elisabeth Magnusson

Susanne WendtInnan intervjun läser jag igenom Susannes hemsida och försöker få en känsla av företaget som hon givit namnet Sannvision. Bara namnet får mig att undra över begrepp som sanning, längtan och drömmar. Mycket riktigt landar en grundkänsla inför vårt kommande samtal när det på Sannvisions hemsida står följande citat:
“När hjärtat vaknar blir förändringens vågor lätta att segla i”
Guo Yong, Songdynastin

Susanne och hennes man Holger driver gården Vindarnas Hus, belägen på Österlen, Skåne. Gården tog steget från semesterplats till mötesplats. Susanne berättar om hur stormen för 7 år sedan förstörde deras lada och istället för den gamla ladan byggdes ett nytt kursrum på 80 kvm som idag möjliggör möten, workshops och fester. En vision som blev sann.

När Susanne får frågan om hur nuläget känns och vad som ligger i framtidsvisionen svarar hon enkelt att just nu lyssnar hon in och tittar på nästa steg. På Sannvisions retreat Slow Living är konceptet just att kunna lyssna på sig själv och fatta grundade beslut både privat och i grupp. Susanne berättar entusiastiskt hur visionsvandringar ingår i konceptet. ”- Människor som sitter och sitter framför sina skärmar. Jag vill lyfta dem ur ett kontorssammanhang till vandringar och kontemplation ute under professionell ledning.” Enligt Susanne är målet med retreaten att människor ska kunna få kontakt med sig själv och sin inre styrka. Det som exempelvis inom ett företag skapar en tydligare handlingsplan, ett gemensamt mål och ökat välmående. Hon berättar också att konceptet Slow Living fått gehör utomlands och Toscana kan stå som nästa retreatplats på agendan.

Susanne skriver också på en bok som snart ligger klar. Den handlar om att vara mamma. Detta mammavarande som kan innebära att mamman sätter sig själv långt ned på prioriteringslistan med ibland katastrofala följder. Susanne har själv erfarenhet av en kollaps under 1993 när det 4:de barnet var 1 år. Det är en konst att vara servande arbetande mor och samtidigt kunna prioritera sig själv, säger Susanne. Det finns en äkthet i hennes upplevelser och hon beskriver att coaching med mammor och blivande mammor är en del av verksamheten inom Sannvision.

I vårt samtal kommer vi in på ämnet mat. Något händer med Susannes röst och jag inser att här klappar ett hjärta för mat. Mycket riktigt, jag talar med en Matkreatör. ”-Mat ska ge kraft” , säger hon uttrycksfullt och talar gärna om vilken mat som ger kraft. Närproducerat är viktigt och som inspiratör förmedlar hon också att mat får ta tid och det enkla i att laga mat från grunden. När Susanne säger: ”- Idag åt jag kastanjefrukost” blir jag mer än nyfiken. Det låter väldigt exotiskt i mina öron. Äter vi fortfarande kastanjer?

Vindarnas Hus har ett stort vårdträd, en kastanj, mitt på den stenbelagda gården och innan vårt samtal slutar berättar Susanne om kastanjerna hon plockat från det över 70-åriga kastanjeträdet. Som den matkreatör Susanne är beskrev hon en sallad gjord av Butternutpumpa, rödbetor, råris, fetaost, romansallad och rostade kastanjer. Dessutom fick jag ett smakligt hörselprov på kastanjer
som rostats i kokosolja och honung.

Tack Susanne Wendt och Vindarnas Hus. Nu ska jag till Grännas kastanjeträd och Googla på hur man gör en kastanjefrukost! Du inspirerar!

Gästkrönikör

Allt om Företagande bjuder regelbundet in gästkrönikörer som delar med sig av sin kunskap.

Gästkrönikör has 226 posts and counting. See all posts by Gästkrönikör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.